Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Προειδοποιήσεις Ασαντ

Νότια Βηρυτός. Παντού χαλάσματα...

Associated Press

Νότια Βηρυτός. Παντού χαλάσματα...
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εχθρική ενέργεια έναντι της Δαμασκού θα είναι μία πιθανή ανάπτυξη κυανοκράνων στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου, ξεκαθάρισε χτες ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ντουμπάι, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε παράλληλα και με υποβάθμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου... Ο Σύρος πρόεδρος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για επαναχάραξη των συνόρων της Συρίας με το Λίβανο (με αιχμή δόρατος τα αγροκτήματα Σεμπάα που έχει καταλάβει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967), απαιτώντας την αποχώρηση του Ισραήλ.

Οι επισημάνσεις του Σύρου ηγέτη σχολιάστηκαν από τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα σαν κατανοητές, με την υποσημείωση πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις «θα ληφθούν με βάση τα συμφέροντα του Λιβάνου»... Ο ίδιος δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ασκήσει όλες τις πιέσεις έναντι του Ισραήλ, ώστε να αρθεί ο εναέριος και θαλάσσιος αποκλεισμός του Λιβάνου.

Νάρκη ή επιχείρηση;

Το ίδιο διάστημα, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, από το Παρίσι χαρακτήρισε την κατάσταση στο Λίβανο «εκρηκτική», θεωρώντας πως όσο καθυστερεί η ανάπτυξη «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση... Πράγματι, η κατάσταση επιδεινώνεται αλλά όχι λόγω αργοπορίας στην αποστολή ενισχύσεων στους κυανόκρανους αλλά λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών του ισραηλινού στρατού για εδραίωση της παρουσίας τους στο νότιο Λίβανο. Είναι χαρακτηριστικό πως χτες το πρωί ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν (εκ των οποίων ο ένας αξιωματικός, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση) στο χωριό Τεμπνίν του Νοτίου Λιβάνου. Οι συνθήκες θανάτου του Ισραηλινού είναι συγκεχυμένες. Ισραηλινές εφημερίδες αναφέρουν ως επικρατέστερη αιτία πως το άρμα μάχης στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Ισραηλινοί «πάτησε σε νάρκη» επειδή η περιοχή δεν είχε σημανθεί ως ναρκοθετημένη στους χάρτες του ισραηλινού στρατού. Αλλη εκδοχή των Ισραηλινών αναφέρει ότι οι τρεις υπέστησαν πλήγμα όταν επιχείρησαν να εξουδετερώσουν ισραηλινή βόμβα. Λιβανικές πηγές υποστήριξαν πως οι τρεις Ισραηλινοί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που εισέβαλε το πρωί σε παρακείμενο χωριό του Νοτίου Λιβάνου συλλαμβάνοντας δύο Λιβανέζους αδελφούς...

Νωρίτερα, αναφέρθηκαν και ανταλλαγές πυρών μεταξύ Λιβανέζων και Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα αγροκτήματα Σεμπάα.

Στην ΕΕ το «σκέφτονται»

Η περιβόητη «εκεχειρία», λοιπόν, παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά από τις ισραηλινές δυνάμεις που καμώνονται πως νοιάζονται τάχα για τη ρευστότητα της κατάστασης και την ανάπτυξη ενισχύσεων στις «ειρηνευτικές» δυνάμεις του ΟΗΕ. Ο ίδιος ο διοικητής της UNIFIL, Γάλλος υποστράτηγος Αλέν Πελεγκρίνι, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά εύθραυστη και επικίνδυνη», σημειώνοντας χτες από την πλευρά του ότι οι κυανόκρανοι δεν μπορεί να επιφορτιστούν και με την αποστολή ακούσιου αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ»...

Πάντως, την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες τα επιτελεία αξιωματούχων χωρών της ΕΕ βολιδοσκοπούσαν τις προθέσεις έκαστου για συμμετοχή στην ενίσχυση της UNIFIL στο Νότιο Λίβανο, περίπου με τη μέθοδο της κολοκυθιάς...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ασοσιέιτεντ Πρες», όσες χώρες (π.χ. Λετονία, Πολωνία, Βρετανία) έχουν ήδη συμβάλει με στρατό στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Βαλκάνια έκαναν τις «ανήξερες», θεωρώντας πως έχουν ήδη κάνει το χρέος τους... Ειδικότερα, η Βρετανία δεν παραλείπει να εμπλέκει σ' αυτή την κρίση έμμεσα και την Κύπρο ανακοινώνοντας πως παραχωρεί προς χρήση μία από τις βάσεις που έχει στο πολύπαθο νησί. Αλλες χώρες (Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σλοβενία) παίζουν το ρόλο του επιφυλακτικού, εξακολουθώντας ωστόσο να αποφεύγουν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση, ιδιαίτερα στο ζήτημα αποστολής χερσαίων δυνάμεων. Αντίθετα, ορισμένες άλλες (π.χ. Δανία, Γερμανία, Γαλλία), που έχουν ήδη βοηθήσει με στρατό ή άλλο τρόπο τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Αφγανιστάν - Ιράκ, προτίθενται να περιορίσουν τη συνδρομή τους σε θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις. Η Αυστρία αρνείται κάθε συμμετοχή, με το επιχείρημα πως έχει στείλει στρατιώτες ως κυανόκρανους στη Μ. Ανατολή. Η Κύπρος φέρεται να στέλνει συμβολικά δύο στρατιωτικούς αξιωματικούς και εγκαταστάσεις τράνζιτ. Τέλος, ορισμένες άλλες εμφανίζονται πρόθυμες να στείλουν χερσαίες δυνάμεις, αλλά αποφεύγουν τις λεπτομέρειες (π.χ. Βέλγιο, που λέει θα στείλει δεκάδες ίσως και εκατοντάδες στρατιώτες, και Ιταλία, που προθυμοποιείται να αναλάβει τη διοίκηση και να στείλει ως και 3.000 στρατιώτες εάν την ικανοποιήσουν οι κανονισμοί εμπλοκής της UNIFIL...).

Υποτίθεται ότι για την ΕΕ, δε θα αργήσει η ώρα των τελικών αποφάσεων, δεδομένης της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΝ, Ο Αντζελο Φραμαρτίνο, 24 ετών, στέλεχος της Οργάνωσης «Νέων Κομμουνιστών» της Ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη 10 Αυγούστου. Οπως αναφέρεται, ο Αντζ. Φραμαρτίνο δούλευε εθελοντικά σε κατασκήνωση στην Ιερουσαλήμ για παιδιά από την Παλαιστίνη, που διοργάνωνε το ιταλικό συνδικάτο CGIL. Κατά την απογευματινή έξοδό του στην πόλη μαχαιρώθηκε δύο φορές στην πλάτη και μια στο λαιμό από αγνώστους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ