Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προμήνυμα για νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών
  • 16.000 λιγότεροι από πέρσι μπαίνουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
  • 14.000 θέσεις σε ΤΕΙ μένουν ακάλυπτες
  • Αντίστοιχες με πέρσι οι αυξομειώσεις στις βάσεις

Eurokinissi

Αντίστοιχη με τις προηγούμενες χρονιές είναι η αυξομείωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας και αναρτήθηκαν στα Λύκεια της χώρας. Η ανακοίνωση των βάσεων όμως, έφερε για άλλη για φορά στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, που πέφτουν στις πλάτες των λαϊκών εργατικών οικογενειών, αφού τόσο οι νέοι που πέρασαν όσο και αυτοί που μένουν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της συνέχισης των σπουδών τους, τη διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα δικαιώματά τους.

Τα πρόσημα των βάσεων

Γενικά, στα πανεπιστήμια αύξηση παρουσιάζουν τα Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου (θεωρητικές και παιδαγωγικές σχολές), ελαφριά πτώση τα Τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (ιατρικές σχολές, φαρμακευτικές κλπ.), ενώ τα υπόλοιπα Τμήματα των 2ου, 4ου και 5ου επιστημονικών πεδίων (φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, σχολές πληροφορικής και οικονομικών) παρουσιάζουν αυξομειώσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Ο μέσος όρος της πτώσης, στις σχολές των πανεπιστημίων που πέφτουν οι βάσεις, είναι 415 μόρια. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ανόδου στις πανεπιστημιακές σχολές, όπου η διαφορά των βάσεων παρουσιάζει φέτος θετικό πρόσημο, είναι 747 μόρια. Οι μεγαλύτερες πτώσεις στις βάσεις των πανεπιστημίων εμφανίζονται σε στρατιωτικές σχολές και αμέσως μετά στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (-810 μόρια από πέρσι). Τη μεγαλύτερη άνοδο στις πανεπιστημιακές σχολές εμφανίζουν τα Τμήματα ξένων γλωσσών, όπου πέρσι είχαν κυμανθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, η άνοδος της βάσης στη Γερμανική Φιλολογία Θεσσαλονίκης έφτασε τα 8.223 μόρια.

Στα Τμήματα των ΤΕΙ οι βάσεις παρουσιάζουν πτώση μόλις σε τέσσερις περιπτώσεις και από αυτές τη μεγαλύτερη πτώση (-220 μόρια) εμφανίζει το Τμήμα Ηλεκτρονικής στα Χανιά. Ωστόσο, η γενική εικόνα στα υπόλοιπα 189 Τμήματα των ΤΕΙ είναι ανεβασμένες βάσεις και ο μέσος όρος της ανόδου αυτής είναι στα 1.341 μόρια. Η πιο εντυπωσιακή άνοδος εμφανίζεται στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λαμίας, όπου η βάση ανεβαίνει κατά 8.155 μόρια.

Στην κατηγορία των υποψηφίων με το ποσοστό του 10% (που δεν έλαβαν μέρος στις εξετάσεις και κρίνονται με τον περσινό τους βαθμό) παρατηρείται γενικά άνοδος των βάσεων, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις Τμημάτων (στα πανεπιστήμια) με πτώση.

Μπαίνουν 16.000 λιγότεροι από πέρσι

Φέτος, υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 99.782 υποψήφιοι από όλες τις κατηγορίες: 79.748 τελειόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου (η μεγάλη κατηγορία του 90%), 19.332 απόφοιτοι προηγούμενου έτους με την κατηγορία του 10% και 702 με την κατηγορία των εσπερινών ενιαίων Λυκείων. Πέρσι, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 104.668, δηλαδή φέτος ήταν περίπου 5.000 λιγότεροι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο.

Από το σύνολο των υποψηφίων, φέτος εισάγονται στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 60.204 (ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 76.135) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,33% των υποψηφίων. Πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό «επιτυχίας» ήταν 72,74%.

Φαίνεται δηλαδή, ότι περίπου 16.000 λιγότεροι νέοι από πέρσι μπαίνουν στην ανώτατη εκπαίδευση, αριθμός που παραμένει υψηλός ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τους 5.000 λιγότερους από πέρσι που κατέθεσαν μηχανογραφικό. Επιβεβαιώνεται έτσι, αυτό που φάνηκε και από την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις αρχές του καλοκαιριού: Η «βάση του 10» έχει ως αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες νέοι να βρίσκονται εκτός ανώτατης εκπαίδευσης με μοναδική επιλογή την υποβαθμισμένη και πανάκριβη κατάρτιση, κυρίως σε ιδιωτικές σχολές.

Την ίδια στιγμή, περίπου 14.000 θέσεις κυρίως σε ΤΕΙ μένουν ακάλυπτες, κενές, εξαιτίας τόσο της «βάσης του 10» όσο και της πολιτικής (που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ) που «φυτεύει» σε απομακρυσμένες πόλεις και χωρία, σχολές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγή.

Η ανάλυση των εισακτέων

Από το σύνολο των 60.204 εισακτέων, οι 52.122 είναι με την κατηγορία του 90% (έναντι 67.475 πέρσι), 7.754 με την κατηγορία του 10% (έναντι 7.999 πέρσι) και 328 από τα εσπερινά Λύκεια (έναντι 661 πέρσι).

Τέλος, στους παραπάνω επιτυχόντες προστίθενται και οι 4.188 απόφοιτοι ΤΕΕ (έναντι 4.886 πέρσι) οι οποίοι εισάγονται στα ΤΕΙ με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι από τους εισακτέους των ΤΕΕ οι 3.918 προέρχονται από ημερήσια και οι 270 από εσπερινά ΤΕΕ.

Ετσι, φέτος εισάγονται συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση 64.392 νέοι. Από αυτούς οι 38.514 μπαίνουν σε πανεπιστήμια και οι 25.878 σε ΤΕΙ.

Ο «Ρ» παρουσιάζει στις επόμενες σελίδες αναλυτικά τις βάσεις για τη μεγάλη κατηγορία των αποφοίτων ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ