Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιτόπια αυτοψία στο Λίβανο

Σε πενταήμερη αποστολή στο Λίβανο βρίσκονται εμπειρογνώμονες της ΟΥΝΕΣΚΟ για να αξιολογήσουν τις καταστροφές στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του οργανισμού, καθώς και για τα προβλήματα που προκάλεσε η ισραηλινή επίθεση στην εκπαιδευτική υποδομή της χώρας.

Η αποστολή θα επισκεφτεί μερικές από τις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου λιμανιού της Βύβλου, το οποίο έχει επηρεαστεί από τη διαρροή πετρελαίου από έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που χτυπήθηκε από τις βόμβες στα μέσα Ιούλη. Επίσης, θα επισκεφθεί την Τύρο και την Μπααλμπέκ. Εκτός των άλλων, οι εμπειρογνώμονες θα ασχοληθούν και με το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ σημειώνει πως «η υποτιθέμενη ζημία στην παλαιά πόλη της Ακρ στο Ισραήλ υπόκειται σε μια άλλη αξιολόγηση». Ο όρος «υποτιθέμενη» είναι ανοιχτός σε διάφορες ερμηνείες. Πάντως, πολλά διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν - πάντα στη λογική των «ίσων αποστάσεων» - να αναφέρουν την Ακρ ως παράδειγμα πολιτιστικής «καταστροφής» στο έδαφος του Ισραήλ από τις ρουκέτες της «Χεζμπολάχ». Χωρίς να σημαίνει πως ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να επλήγη, ωστόσο, αυτό θα ήταν ήδη γνωστό από τις ίδιες τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες βέβαια έχουν να αντιμετωπίσουν απειροελάχιστες ζημιές σε σχέση με τις τεράστιες καταστροφές στο Λίβανο. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και η ΟΥΝΕΣΚΟ σπεύδει πρώτα στο Λίβανο.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Κοχίρο Ματσούρα, προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αποστολές, εκ των οποίων η μία «θα εστιάσει σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών ζητημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ