Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τυφλή και ανώνυμη φοροδιαφυγή

Οργιο φοροδιαφυγής από μεγάλες τουριστικές ομάδες, τις οποίες ωστόσο η κυβέρνηση στην ουσία καλύπτει μη δίνοντας τα σχετικά ονόματα στη δημοσιότητα

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή διαπίστωσαν κλιμάκια της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) σε ελέγχους που έκαναν σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας τον Ιούλη και την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου. Φοροδιαφυγή όμως... άγνωστη και ανώνυμη, καθώς, το υπουργείο Οικονομικών, για να μην ταράξει το... καλό κλίμα στην αγορά και τις αγαστές σχέσεις που διατηρεί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αποφεύγει τη δημοσιοποίηση στοιχείων με τα ονόματα των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Για τους κυβερνώντες είναι ολοφάνερο ότι μπορεί να διασύρεται ο τελευταίος εμποράκος της λαϊκής αγοράς για λειψά τιμολόγια στις αγοραπωλησίες μαϊντανού, ωστόσο για να μην τρωθεί η... επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, προσφέρεται πλήρης κάλυψη των μεγαλοεπιχειρηματιών φοροφυγάδων στον τουριστικό κλάδο. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του, αρκούνται στην αναπαραγωγή - δημοσιοποίηση ξερών στοιχείων, στοιχεία τα οποία σε τελική ανάλυση προσβάλλουν τον κοινό νου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το μήνα Ιούλη, διαπιστώθηκαν 13.545 φορολογικές παραβάσεις στις οποίες είχαν υποπέσει 937 επιχειρήσεις, το δε ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 47%. Την περίοδο 3/8 - 8/8 από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 492 επιχειρήσεις, στις 260 από αυτές διαπιστώθηκαν 1.684 φορολογικές παραβάσεις ή ποσοστό παραβατικότητας 53%. Κατά τους ελέγχους της ΥΠΕΕ, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι:

  • Μεγάλο ξενοδοχείο σε τουριστικό νησί, δεν είχε καταχωρήσει 437 άτομα στο πρόσθετο βιβλίο κίνησης.
  • Μεγάλο κέντρο διασκέδασης - μπαρ σε τουριστικό νησί δεν είχε εκδώσει 140 Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης (ΑΛΠ).
  • Μη σύνταξη απογραφής σε 5 ανώνυμες εταιρείες σε μεγάλο τουριστικό νησί.
  • Μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το Β' τρίμηνο 2006.

Οι φορολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε: Ηράκλειο της Κρήτης - Ιεράπετρα - Αγιο Νικόλαο - Κω - Ναύπλιο - Χαλκιδική - Χαλκίδα - Σαντορίνη - Υδρα - Σπέτσες - Αίγινα - Μήλο - Σαλαμίνα - Κόρινθο - Λουτράκι - Ζάκυνθο - Πόρτο Χέλι - Ερμιόνη - Κρανίδι - Ολυμπία - Πύργο - Αμαλιάδα - Ξυλόκαστρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ