Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στα όρια εξόντωσης οι αμπελοκαλλιεργητές

Εξοργιστικά χαμηλές οι τιμές που προσφέρουν έμποροι και οινοποιοί, πολύ κάτω ακόμη και από τις ήδη χαμηλές περσινές

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται οι αμπελοκαλλιεργητές του νομού Ηρακλείου, αφού οι τιμές όλων των ειδών σταφυλιών κινούνται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι εξοργιστικά εξευτελιστικές τιμές των πάσης φύσεως σταφυλιών, από τα οινοστάφυλα έως τα επιτραπέζια και τη σταφίδα, στην ουσία καθιστούν απαγορευτικό και ασύμφορο τον τρυγητό και οδηγούν στην εξαφάνιση την αμπελοκαλλιέργεια δίνοντας πολύ ισχυρό πλήγμα στην εξουθενωμένη οικονομία του νομού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυδοσίας των εμπόρων και οινοποιών είναι ότι οι τιμές που δίνουν για τα μαύρα κρασοστάφυλα κυμαίνονται από 12 μέχρι 15 λεπτά το κιλό, όταν οι αντίστοιχες περσινές έφτασαν ακόμα και τα 25 λεπτά. Εμποροι και οινοποιοί έχοντας πραγματοποιήσει αθρόες εισαγωγές φτηνού προϊόντος από τρίτες χώρες και έχοντας δημιουργήσει έτσι ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα, είναι σε θέση να εκβιάζουν τους σταφυλοπαραγωγούς, ώστε να πάρουν την ιδιαίτερα καλή ποιοτικά σοδειά τους, σχεδόν τσάμπα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα επιτραπέζια σταφύλια, αφού φέτος οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 33 λεπτά όταν την περασμένη χρονιά οι τιμή τους έφτασε ακόμη και το 1 ευρώ.

Και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, χτες συνεδρίασε στο Ηράκλειο η νεοσύστατη διεπαγγελματική οργάνωση Αμπέλου και Οίνου Κρήτης, με σκοπό να λάβει μέτρα «για τη βελτίωση της θέσης του προϊόντος στην αγορά»... Μόνο που και αυτή, όπως και κάθε άλλη διεπαγγελματική οργάνωση, τίποτα το ουσιαστικό, πέρα από συστάσεις και ευχολόγια, δεν μπορεί να προσφέρει στους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και τους ίδιους να εξωθούνται στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

Οπως άλλωστε είχε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών Ηρακλείου, οι παραγωγοί θα πρέπει άμεσα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους, ερχόμενοι σε σύγκρουση με την πολιτική αυτή που τόσα χρόνια προσπαθεί να τους εξωθήσει στην εγκατάλειψη της γης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ