Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΑΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο

Το Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
Το Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
Η πολιτιστική πρόταση του Δήμου Νίκαιας είναι διαρκής, δεν περιορίζεται στις συνήθεις εποχιακές εκδηλώσεις και ουσιαστική: Αναδεικνύει την εντοπιότητα συνδέοντάς τη με το παγκόσμιο γίγνεσθαι, αναδεικνύει το νέο καλλιτεχνικό δυναμικό και τα επίκαιρα αιτήματα της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αξίας του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Η διαφορετικότητα αυτής της πρότασης υπογραμμίστηκε από τον δήμαρχο της Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο, καθώς και από το συνθέτη Νότη Μαυρουδή και την πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Εύα Μελά, κατά τη χτεσινή παρουσίαση των θερινών εκδηλώσεων του δήμου υπό τον τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2006», στην αίθουσα των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι ο Στέλιος Μπενετάτος επέλεξε να υπογραμμίσει στην παρουσίασή του λιγότερο γνωστούς δημιουργούς και καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως το ρεσιτάλ του Κοκκινιώτη, διακεκριμένου, αν και μόλις 17χρονου, πιανίστα Κωνσταντίνου Βαλιανάτου στις 7 του Σεπτέμβρη («Κατράκειο»). Επέλεξε επίσης να δώσει έμφαση σε σημαίνουσες εκδηλώσεις - με πολύπλευρη σημασία - με αιχμή το αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο στις 20/9, 9 μ.μ., στον πολιτιστικό χώρο της πρώην «Μηχανικής Καλλιέργειας», ο οποίος εκείνη τη μέρα θα μετονομαστεί σε «Μάνος Λοΐζος». Η σημαντική αυτή βραδιά θα σφραγιστεί με μια μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή, αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συναυλία του συγκροτήματος «Δρόμος» με τραγούδια που γράφτηκαν για την Κοκκινιά (12/9, Δημοτικό Κηποθέατρο).

Το Δημοτικό Κηποθέατρο της Νίκαιας
Το Δημοτικό Κηποθέατρο της Νίκαιας
«Γίνεται μια προσπάθεια να έχουμε ουσιαστική πολιτιστική παρέμβαση, να εκφραστούν οι ζωντανές δυνάμεις της πόλης, τα σχολειά, οι νέοι δημιουργοί, η νεολαία που δημιουργεί μέσω του Πνευματικού Κέντρου», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι τους προηγούμενους μήνες η Νίκαια έβριθε εκδηλώσεων οργανωμένων ακριβώς από αυτές τις δυνάμεις και με δωρεάν είσοδο, κάτι που αποτελεί πολιτική επιλογή του δήμου, τουλάχιστον όπου αυτό είναι δυνατόν.

Φυσικά, ιδιαίτερο κεφάλαιο στο φετινό πρόγραμμα αποτελεί το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο στον περιβάλλοντα χώρο του «Κατράκειου» και στο οποίο συμμετέχουν 20 γλύπτες από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το Συμπόσιο έχει ως θέμα του τους «Πρόσφυγες» και ήδη έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, αλλά η επίσημη έναρξή του θα γίνει στις 30/8, 9 μ.μ., με συναυλία του Νότη Μαυρουδή (συμμετέχουν: Μόρφω Τσαϊρέλη, Παναγιώτης Μάργαρης).

Η σημασία του Συμποσίου για την Εύα Μελά βρίσκεται στο ότι οι καλλιτέχνες δε βρίσκονται εκεί για να δείξουν τα έργα τους, αλλά για να δημιουργήσουν μαζί και να επικοινωνήσουν, μέσω αυτής της διαδικασίας, με τον κόσμο, ο οποίος θα βλέπει το έργο τέχνης την ώρα που γεννιέται. Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε τη σημασία του να δημιουργούν μαζί γλύπτες από την Παλαιστίνη, το Λίβανο και το Ισραήλ, σε μία πόλη που γεννήθηκε από την τραγωδία της προσφυγιάς, όπως η Νίκαια. Το Συμπόσιο θα διαρκέσει έως τις 24/9.

Αξίζει να σημειωθεί από τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε ο Νότης Μαυρουδής, η αναφορά του στο περιεχόμενο του προγράμματος. Ο συνθέτης εξέφρασε τη χαρά του που συνεργάζεται με ένα δήμο ο οποίος εκφράζει την ταυτότητά του, σε μια περίοδο - εννοεί την προεκλογική - που «θα είχε την ανάγκη για "πιασάρικες" εκδηλώσεις, "άρτου και θεάματος"».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: «Κατράκειο»: 29/8: Εθνικό Θέατρο, «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, 2/9: Ρωσικό Φολκλορικό Χοροθέατρο «Baikal», 3/9: «Μουσικό Ταξίδι γύρω από ένα φωτεινό αστέρι» (Δέσποινα Χατζηανδρέου, Κωνσταντίνος Σταυρίδης), 6/9: Εθνικό θέατρο, «Πέρσες» του Αισχύλου, 18/9: συναυλία Γιώργου Νταλάρα, 23/9: συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Δημοτικό Κηποθέατρο: 10/9: «Θεατρικό Σανίδι -Πολιτισμός»: «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Για πληροφορίες: Δήμος Νίκαιας, 210.4278.100, 210.4278.161, 210.4278.163.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ