Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Τεταμένη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Για τρίτη μέρα ο καύσωνας ταλανίζει και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ όλη η σερβική επαρχία παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ούτε για λίγο δροσερό νερό, ούτε καφέ και φυσικά δε γίνεται λόγος για κλιματιστικό. Εντούτοις οι θλιβερές αυτές συνθήκες ουδεμία επίδραση είχαν, ώστε να καμφθεί σχετικά η ένταση και να κοπάσουν οι επιθέσεις κατά μελών της Σερβικής κοινότητας.

Τα πάντα ξεκίνησαν τρεις νύχτες πριν, όταν τέσσερις εκρήξεις, πιθανότατα από βλήματα όλμου, συντάραξαν τα περίχωρα του σερβικού χωριού, Βέλικα Χότσα, στο Νοτιοδυτικό Κόσσοβο. Λίγο μετά, περίπου πενήντα Σέρβοι ύψωσαν οδοφράγματα στους δρόμους του χωριού και άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της KFOR με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Γερμανός στρατιωτικός, σύμφωνα με έναν εκ των εκπροσώπων της KFOR, το συνταγματάρχη Σκοτ Σλάτεν. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι υπεύθυνοι της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ και οι Σέρβοι τοπικοί ηγέτες προσπάθησαν να διαφύγουν από το χωριό, για να εμποδιστούν όμως από τους διαδηλωτές. Λίγες ώρες αργότερα τα επεισόδια σταμάτησαν, για να επαναληφθούν προχτές τη νύχτα, όταν η αστυνομία του ΟΗΕ επιχείρησε να μπει στο χωριό για να ερευνήσει τα αίτια των εκρήξεων. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων καταφέρνοντας να διαλύσει τους διαδηλωτές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπρους Λόι. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο Σλάτεν, και χθες η κατάσταση παρέμενε «τεταμένη» και για το φόβο νέων επεισοδίων, οι διεθνείς οργανώσεις κάλεσαν τα μέλη του προσωπικού τους να αποφύγουν τη μετάβασή τους στο χωριό αυτό.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστό επεισόδιο, ένας πρώην διοικητής του UCK, ο Ραμούς Χαραντινάι, τραυματίστηκε έπειτα από επίθεση που δέχτηκε νωρίς χτες το πρωί στο Δυτικό Κόσσοβο. Σύμφωνα πάντα με τον Σλάτεν, ο Χαραντινάι οδηγήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του αμερικανικού στρατοπέδου Μπόντστιλ, στο Ανατολικό Κόσσοβο, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τη σοβαρότητα των τραυμάτων ή για τη φύση της επίθεσης. Ο Ραμούς Χαραντινάι ίδρυσε το Μάη πολιτικό κόμμα με την επωνυμία «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσόβου» (ΑΑΚ). Πηγές του ΑΑΚ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Χαραντινάι δέχτηκε έναν πυροβολισμό, ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του προς την κατοικία του στο Πετς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ