Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Σάμος στις φλόγες

Συνολικά, χτες έκαιγαν φωτιές σε 141 σημεία της χώρας

O καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν 141 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι σοβαρότερες από αυτές ήταν στη Σάμο, όπου εκκενώθηκαν χωριά και κάηκαν σπίτια, αλλά και στην ανατολική Μάνη, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο Μανιάκι Γαργαλιάνων και στις Τρύπες Χίου.

Στην ανατολική Σάμο, η πυρκαγιά έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, η οποία μέχρι αργά χτες το απόγευμα απειλούσε τα χωριά Χώρα, Μαυρατζαίους, Μύλους και Κουμαραδαίους, ενώ στη φρενήρη κούρσα της είχε κάψει πάνω από 6.000 στρέμματα δασικής, θαμνώδους και γεωργικής έκτασης (κυρίως ελαιόδεντρα). Από τη μανία της δε γλίτωσαν, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, αγροικίες, ποιμνιοστάσια και μελίσσια.

Δεκάδες ήταν τα κρούσματα κατοίκων, που εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα και κατέφυγαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Σάμου, ενώ δεν αποφεύχθηκαν οι πρόσκαιροι εγκλωβισμοί κατοίκων από τις φλόγες. Ολόκληρη η περιοχή είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνα, ενώ σπίτια καταστράφηκαν στους Μύλους και στο Πυθαγόρειο.

Το αεροδρόμιο της Σάμου ήταν κλειστό, εξυπηρετώντας με δυσκολία μόνο τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όταν οι άνεμοι που έπνεαν με μεγάλη ένταση επέτρεπαν να σηκωθούν για ρίψεις νερού.

Η φωτιά ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ από την περιοχή Καζάκια - Ρόκα Μυτιληνιών πιθανά από βολή του Στρατού. Δεν έγινε γρήγορα αντιληπτή λόγω της έρπουσας υφής της και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η κατάσταση χειροτέρευσε το πρωί της Παρασκευής, όταν την άπνοια της Πέμπτης διαδέχτηκαν ισχυροί άνεμοι εναλλασσόμενων κατευθύνσεων.

Η πυρκαγιά μέχρι χτες το μεσημέρι εντοπιζόταν στο τρίγωνο των χωριών Μυτιληνιοί, Χώρα, Μαυρατζαίοι. Το τελευταίο χωριό εκκενώθηκε από τους κατοίκους του. Από το μεσημέρι όμως, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις προς την πεδιάδα της Χώρας και το βράδυ η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Να σημειωθεί ότι ένα μεταγωγικό αεροπλάνο με 50 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυο οχήματα που έρχονταν από την Αθήνα δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί χτες το απόγευμα. Στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης τη μάχη δίνουν 200 πυροσβέστες με 30 οχήματα, οχτώ αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα.

Οικισμούς απειλούσε μέχρι χτες το απόγευμα πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 4 Ιούλη, στο Οίτυλο και στην ανατολική Μάνη. Η φωτιά έκαψε μεγάλη αγροτοδασική έκταση. Στο έργο της πυρόσβεσης, παίρνουν μέρος 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη μέχρι χτες το απόγευμα ήταν η πυρκαγιά στο Μανιάκι και στη Μεταμόρφωση Γαργαλιάνων, που έχει καταστρέψει δέκα σπίτια, δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Τη μάχη της πυρόσβεσης έδιναν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα και τέσσερα αεροπλάνα.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στην περιοχή Παλαιοκαστριτών Κέρκυρας. Στις 12.50 το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε γεωργική και δασική έκταση. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει επέμβει με 100 πυροσβέστες και 25 οχήματα.

Ελέγχονταν οι φωτιές στην Πέρδικα Αλμυρού όπου καιγόταν αγροτοδασική έκταση, μετά από επέμβαση 24 πυροσβεστών που χρησιμοποίησαν έξι οχήματα, αλλά και στις Τρύπες Χίου όπου 80 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δυο αεροσκάφη έλεγξαν την πυρκαγιά.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στο Μενίδι Εδεσσας μετά την επέμβαση 20 πυροσβεστών με πέντε οχήματα, στον Κίσσαβο, όπου η φωτιά στο δάσος της περιοχής ελέγχθηκε μετά από τις προσπάθειες 34 πυροσβεστών που χρησιμοποίησαν έξι οχήματα, σε δασική έκταση στο Καματερό Αττικής όπου χρησιμοποιήθηκαν δέκα οχήματα από 30 πυροσβέστες και σε αγροτική έκταση στο Κ. Σούλι Μαραθώνα, όπου η Πυροσβεστική επενέβη με δέκα οχήματα και 30 υπαλλήλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες φωτιές (2022-08-17 00:00:00.0)
Δύο πυρκαγιές στην Πελοπόννησο (2021-05-25 00:00:00.0)
Πυρκαγιές στην Εύβοια (2016-08-10 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στα Μέγαρα (2016-06-14 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στις Φιλιάτες (2003-08-22 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις πρώιμες πυρκαγιές (2001-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ