Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2006
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Καλεί σε παναγροτικό ξεσηκωμό

Η κεντρική προκήρυξη της ΠΑΣΥ για τη λαϊκή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Τα τρακτέρ της αγροτιάς στην κεφαλή της περσινής πορείας
Τα τρακτέρ της αγροτιάς στην κεφαλή της περσινής πορείας
Παναγροτικό αγωνιστικό ξεσηκωμό στα εγκαίνια της ΔΕΘ σαλπίζει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και καλεί τους αγρότες και τους νέους της υπαίθρου να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Σε κοινό μέτωπο αγώνα με τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ, να απαιτήσουν ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ σημειώνει πως η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς, των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να εξωραϊστεί με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Οπως αναφέρει, «καμία εξαγγελία δεν μπορεί να αποκρύψει ότι από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ:

  • Η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 40%, δύο τουλάχιστον εργοστάσια ζάχαρης απειλούνται με άμεσο κλείσιμο και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση της εθνικής ποσόστωσης κατά 50%, παίρνοντας τα προβλεπόμενα αργύρια από την ΕΕ.
  • Η παραγωγή καπνού θα μειωθεί κατά 70%, με δραματικές συνέπειες για τους καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες.
  • Οι τιμές των σιτηρών και του καλαμποκιού είναι εξευτελιστικές, επειδή οι τιμές παρέμβασης και με τη νέα ΚΑΠ είναι εξευτελιστικές (0,10 ευρώ το κιλό).
  • Οι εμπορικές τιμές του βαμβακιού και του ρυζιού μαζί με τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής σε πολλούς μικρομεσαίους παραγωγούς γι' αυτό η συνέχιση των καλλιεργειών τους είναι προβληματική.
  • Οι τιμές των ροδάκινων, της βιομηχανικής τομάτας, των σταφυλιών και άλλων είναι εξευτελιστικές εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών που νομιμοποιήθηκαν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
  • Η κτηνοτροφία παραμένει στάσιμη και ορισμένοι κλάδοι συρρικνώνονται, όταν οι ανάγκες της χώρας μας αυξάνονται και καλύπτονται από εισαγωγές.
  • Με μαζικό ξεκλήρισμα απειλούνται οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί, αν γίνει κανονισμός η πρόταση της επιτροπής».
Καμία ανοχή στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της

Η ΠΑΣΥ απευθύνεται στις αγρότισσες και τους αγρότες, τους νέους της υπαίθρου και ξεκαθαρίζει πως «καμία κυβερνητική εξαγγελία δεν μπορεί να αποκρύψει την περιθωριοποίηση και το κλείσιμο βασικών συνεταιριστικών οργανώσεων και βιομηχανιών, όπως της Ομοσπονδίας, της λιπασματοβιομηχανίας κ.ά., για να κερδοσκοπούν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων. Καμία εξαγγελία δεν μπορεί να αποκρύψει ότι την ίδια περίοδο που εξανεμίζεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών διπλασιάζονται κάθε τέσσερα χρόνια. Οτι την ίδια περίοδο που τα κέρδη των τραπεζών και της ΑΤΕ αυξάνονται με προκλητικούς ρυθμούς, η χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτών έχει πάρει μαζικές διαστάσεις».

Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους με τα αργύρια των αποσυνδεδεμένων επιδοτήσεων που τις αποδεκατίζουν με τις παράνομες και «νόμιμες» παρακρατήσεις, με αυξήσεις - ψίχουλα στις αγροτικές συντάξεις.

Ανάπτυξη της γεωργίας με γνώμονα τις ανάγκες του λαού

Και καλεί τους αγρότες να αντισταθούν στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν, με δόλωμα κάποια ψίχουλα. Να καταψηφίσουν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΣΥΝ, γιατί είναι συνυπεύθυνα για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Την ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Την άμεση απορρόφηση της φετινής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.
  • Την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής από το κράτος, για να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος παραγωγής και την παροχή δωρεάν επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς από τα κρατικά ιδρύματα Ερευνας.
  • Τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών ζάχαρης, της βιομηχανίας λιπασμάτων και το σταμάτημα του ξεπουλήματος σε ιδιώτες των συνεταιριστικών εταιριών της ΑΤΕ.
  • Την πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κρατική ΑΤΕ, με κοινωνικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
  • Την εξυγίανση των συνεταιρισμών για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό των συντάξεων του ΟΓΑ στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη χρηματοδότησή του από το κράτος, για να καλύπτει όλες τις ζημιές της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και να καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις.
  • Την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια αποκεντρωμένα και αναβαθμισμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
  • Το άμεσο σταμάτημα των διώξεων των αγροτών και της ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ