Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ»
Εφοπλιστική πισίνα με ιδιόκτητο σχολείο το Λιμάνι...

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο

Το ρόλο του ατζέντη των κάθε λογής δουλεμπορικών γραφείων και των εφοπλιστών επιλέγει η κυβέρνηση μέσα και από το νομοσχέδιο για το «Ινστιτούτο Ναυτικής Κατάρτισης» που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με τις διατάξεις του και με πρόσχημα την κατάρτιση των άνεργων ναυτικών, στην ουσία δίνεται η ευκαιρία σε ιδιώτες να ιδρύουν διάφορες εταιρείες και να εκδίδουν ναυτικά πιστοποιητικά καταστρατηγώντας τους σχετικούς νόμους και τα κεκτημένα δικαιώματα των ναυτεργατών, νομιμοποιώντας έτσι το ντόπιο και το διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα.

Οπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά - καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο - ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας «οι εφοπλιστές έχουν το λιμάνι του Πειραιά για πισίνα τους και τώρα θα έχουν και το "Ινστιτούτο Κατάρτισης" για δικό τους σχολείο». Ο βουλευτής είπε ότι η εκπαίδευση των ναυτικών πρέπει γίνεται μέσω της δωρεάν εκπαίδευσης και όχι με την πληρωμή διδάκτρων τα οποία θα καταβάλουν ακόμα και οι άνεργοι για την ψευδοκατάρτιση που θα παίρνουν. Με το συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισε, ανατρέπεται η μέχρι τώρα τακτική σύμφωνα με την οποία το ναυτικό φυλλάδιο το έπαιρναν οι ναυτικοί από το υπουργείο και πλέον αυτό θα χορηγείται από το «Ινστιτούτο» επιφέροντας έτσι χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις. Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι με τα ψευτοπιστοποιητικά κατάρτισης που θα δίνονται επιδιώκεται η παραγωγή φτηνών εργαζομένων τους οποίους στη συνέχεια πιο εύκολα θα εκμεταλλεύονται οι εφοπλιστές.

Ανατροπές και στους λιμενεργάτες

Με το νομοσχέδιο προωθείται και η παραπέρα διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στα λιμάνια. Με σχετική τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων στους Οργανισμούς Λιμένων από τρίτους, στα πλαίσια των συμπράξεων. Το ζήτημα έθεσε στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος η αγωνιστική παράταξη της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας και ζήτησε την άμεση αγωνιστική αντίδραση με ένα συνολικό πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης που να συγκρούεται με το σύνολο αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των ναυτικών, προωθεί παραπέρα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και μέσα στα λιμάνια εισάγοντας τους 7μηνίτες και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της σταθερής μόνιμης και πλήρους εργασίας για τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ