Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
Πράξη διάκρισης χωρίς προηγούμενο η παράκαμψη της Συρίας!
  • Η κυβέρνηση «έσπευσε να συντονιστεί με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ορέστης Κολοζώφ χτες στη Βουλή
  • Να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα προσπάθησε ο Γ. Βαληνάκης

Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια δικαιολόγησης της επιλογής της Ντ. Μπακογιάννη να μην επισκεφθεί τη Συρία, κατά την πρόσφατη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, επιδόθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου διάκριση, με στόχο να φανεί η συμπόρευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ.

Προσπαθώντας να παραπέμψει σε άλλες αιτίες την επίδειξη υποταγής της κυβέρνησης στο αμερικανικό «αντιτρομοκρατικο δόγμα», ο Γιάννης Βαληνάκης είπε πως «οι σταθμοί καθορίστηκαν από το βαθμό εμπλοκής των χωρών στην τελευταία κρίση». Μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή της υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η κ. Μπακογιάννη λίγες ώρες πριν φύγει για την κρίσιμη συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ειδική συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Συρίας, κ. Μπιλάλ» και «είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που είχε αυτή την επαφή».

Για μια «χωρίς προηγούμενο πράξη διάκρισης» έκανε λόγο ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «αυτές οι επιλογές διακρίσεων βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αισθήματα του ελληνικού λαού», ο οποίος πρόσθεσε θα αγωνιστεί για την «απεμπλοκή της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική επιχείρηση» που εξελίσσεται στην περιοχή μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας για ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης.

Σχολιάζοντας την απόφαση της υπουργού Εξωτερικών, να μην συμπεριλάβει τη Συρία στην περιοδεία της, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε ότι «κάνει εντύπωση το ότι μια χώρα, όπως είναι η Συρία, που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και βρίσκεται σε ευθεία στάση κριτικής απέναντι στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν την επισκέπτεται η υπουργός Εξωτερικών για να μπορέσει να καταλάβει και να χειριστεί τα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έδειξε με αυτή της τη στάση την υποτέλεια που τη διέπει απέναντι στις ΗΠΑ». «Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν γράψει στο μαυροπίνακα τη Συρία, χώρα που στηρίζει τη λιβανέζικη αντίσταση», η κυβέρνηση «έσπευσε να συντονιστεί με τις ΗΠΑ» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια επαφή από την υπουργό Εξωτερικών «θα της επέτρεπε να ακούσει την κάθε πλευρά», ιδίως αφού «η αποστολή γίνεται για να ασκήσει αντικειμενικά τα καθήκοντά της η χώρα μας», εννοώντας την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ