Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ενισχύεται η «πίτα» των μεγάλων επιχειρήσεων

Σημαντική αύξηση 12,7% (σε τρέχουσες τιμές) σημείωσε σε δωδεκάμηνη περίοδο ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο κατά το μήνα Ιούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο 6,3%. Μεταξύ των μηνών Ιούνη προς Μάη ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2% και σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Ιούνης 06/05) κατά 8,5%.

Σε αποπληθωρισμένες τιμές ο σχετικός δείκτης (ο οποίος εμφανίζεται να μέτρα τον Ογκο στο Λιανικό Εμπόριο) εμφανίζει άνοδο 10,1% έναντι ανόδου 4% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είναι ότι επιταχύνεται η συγκέντρωση του κεφαλαίου στο χώρο του λιανικού εμπορίου, διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια, με την εισβολή των σούπερ μάρκετ, αρχικά, και των μεγάλων πολυεθνικών καταστημάτων, στη συνέχεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον περσινό μέχρι τον φετινό Ιούνη ο κύκλος εργασιών στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων αυξήθηκε κατά 16,6%, στα πολυκαταστήματα κατά 20%, ενώ εντυπωσιακή αύξηση 27,1% εμφανίζουν και τα καταστήματα επίπλων - ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού.

Αντίθετα στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4%, στα καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών κατά 5,8%, ενώ οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 4,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ