Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ - ΕΛΠΕ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κάποιοι κερδίζουν πάρα πολλά!

Αστρονομικά κέρδη εξασφάλισε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση στους... θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλο και πιο ακριβά καύσιμα και υπηρεσίες

Θεαματικές αποδόσεις κερδοφορίας παρουσιάζουν οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση επιχειρήσεις και οργανισμοί, κέρδη που τα καρπώνονται διάφοροι θεσμικοί και... στρατηγικοί επενδυτές. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τα «Ελληνικά Πετρέλαια», την Αγροτική Τράπεζα και τον ΟΤΕ.

«Καλά πήγε το μαγαζί». Αυτή η, χαρακτηριστική, φράση του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Τ. Χριστοδούλου, ανταποκρίνεται σε αύξηση κερδών κατά 24%, ή... καθαρά κέρδη 175 εκατ. ευρώ από 141 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005! Κι αυτό παρόλο που, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ομίλου, η φετινή χρονιά δεν είναι τόσο ευνοϊκή όσο η περασμένη! Η διοίκηση των ΕΛΠΕ απέδωσε την κερδοφορία στα μέτρα που είχαν ληφθεί και στην προσπάθεια «απομόνωσης της λειτουργίας της εταιρείας από τις διακυμάνσεις των τιμών». Στην απέναντι όχθη οι εργαζόμενοι-καταναλωτές βενζίνης και πετρελαίου είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν όλο και περισσότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Π. Καβουλάκος, διευκρίνισε ότι συναλλαγματικές διαφορές, τα μικρότερα περιθώρια στις τιμές διύλισης και η αύξηση των τιμών «λιγότερο και πιο αργά από πέρυσι», επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα! Ο επόμενος χρόνος θα είναι «απρόβλεπτος», είπε ο Τ. Χριστοδούλου, ωστόσο θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ευελιξία, στήριξη της ΕΚΟ, για καλύτερα αποτελέσματα και αύξηση των αποθεματικών προκειμένου η κερδοφορία να είναι εξασφαλισμένη ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Για το σκοπό αυτό ο δανεισμός της εταιρείας έφτασε το 1 δισ. ευρώ.

Υπερδιπλασιασμός κερδών

Αστρονομικές επιδόσεις κερδοφορίας παρουσιάζει - μαζί με τις άλλες τράπεζες - και η Αγροτική (ΑΤΕ), η οποία στο πρώτο τετράμηνο αύξησε τα κέρδη της κατά 109,9% στα 75,4 εκατ. ευρώ από 35,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005. Σε επίπεδο ομίλου τα κέρδη διαμορφώνονται σε 82,1 εκατ. ευρώ (από 70,4 εκατ. ευρώ) με αύξηση 16,7%. Αλλωστε, οι 80 από τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις, που ήδη έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς α΄ εξαμήνου 2006, απέσπασαν κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ (από 1,2 δισ. ευρώ πέρσι). Η μεσοσταθμική αύξηση της κερδοφορίας τους φτάνει σε 46,5%.

Ο ΟΤΕ

Σε 221,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου εταιρειών του ΟΤΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 12,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 5,5% και διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ., που ήταν το πρώτο 6μηνο του 2005. Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου ανήλθαν το πρώτο 6μηνο του 2006 σε 465,8 εκατ. ευρώ, έναντι 386,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 6μηνο του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 20,4%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο Π. Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, έδωσε έμφαση στη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 3%, υπερηφανευόμενος για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί «για τη μείωση του κόστους». Παράλληλα, άφησε νέες αιχμές κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), υποστηρίζοντας ότι «οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής μπορούν να επηρεάσουν ανά πάσα στιγμή σημαντικά τις επιδόσεις μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ