Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συκοφάντης ελλείψει επιχειρημάτων

Εχασε την ψυχραιμία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων. Θεώρησε προτιμότερο να επιτεθεί στο ΚΚΕ, από το να τοποθετηθεί επί της ουσίας μιας πρότασης τόσο σημαντικής για εκατοντάδες χιλιάδες που ταλανίζονται από τον εφιάλτη της ανεργίας. Αλλωστε, μια τέτοια τοποθέτηση εκ μέρους του θα αναδείκνυε την ομοιότητα της πολιτικής που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ με αυτή της ΝΔ και συνεπώς το αβάσιμο των κατηγοριών που εξαπέλυσε εναντίον του ΚΚΕ, επειδή αυτό επισημαίνει ακριβώς αυτή την ομοιότητα.

Θίχτηκε ο κ. Καστανίδης λοιπόν και άρχισε την τοποθέτησή του κατηγορώντας το ΚΚΕ για έλλειψη ιστορικής πρωτοτυπίας, καθώς η άποψή του περί ταύτισης της πολιτικής των δύο κομμάτων έλκει την καταγωγή της από την άποψη της Τρίτης Διεθνούς, η οποία ταύτιζε τις σοσιαλιστικές απόψεις με τον ανερχόμενο τότε φασισμό (!), αλλά και από το γνωστό «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»! Ο περιορισμένος χώρος της στήλης δε μας επιτρέπει εκτενείς ιστορικές αναφορές, συστήνουμε όμως στον κ. Καστανίδη να μελετήσει καλύτερα το ρόλο των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία του '29, στην Ισπανία προ του εμφυλίου, κλπ. Αν το κάνει χωρίς πολιτικοϊδεολογικές παρωπίδες, θα διαπιστώσει ποιες δυνάμεις έβαλαν πλάτη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά πάντα χτυπώντας τους κομμουνιστές και το εργατικό κίνημα, στον ανερχόμενο τότε φασισμό. 'Η το ρόλο που έπαιξαν στο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία το 1936, που, όντας κυβέρνηση, εμπόδισαν κάθε βοήθεια στις λαϊκές δυνάμεις που πάλευαν ενάντια στον, ενισχυόμενο από τον Χίτλερ, Φράνκο. Επιπρόσθετα του υπενθυμίζουμε ότι το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» καταχωρίζεται ιστορικά στον πολιτικό του πρόγονο, Γ. Παπανδρέου, όταν ενώ πολιτευόταν με το κόμμα του Πλαστήρα μεταπήδησε και εκλέχτηκε βουλευτής με αυτό του Παπάγου.

Επί της ουσίας τώρα. Η ταύτιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αναντίρρητο γεγονός. Απόδειξη δίνει και το φλέγον ζήτημα της ανεργίας που έφερε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή. Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου για την προστασία των ανέργων, για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά με δικαιώματα; Τι κάνει σήμερα η ΝΔ; Πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου ακολούθησαν και αποτέλεσμα αυτής είναι ο καλπασμός του ποσοστού ανεργίας, η καθήλωση σε εξευτελιστικά επίπεδα των επιδομάτων ανεργίας, η διόγκωση της μερικής απασχόλησης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου κ.ο.κ. Ηταν συνεπώς αναμενόμενη η απόρριψη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, όταν αυτή συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τι να πει, λοιπόν, ο κ. Καστανίδης; Πώς να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ όταν σ' αυτή αναγνωρίζει τη συνέχεια της πολιτικής που άσκησε το κόμμα του, τα βασικά γνωρίσματα της πολιτικής θέσης και πρότασης του ΠΑΣΟΚ; Πίστεψε πως μπορεί να υπεκφύγει επιτιθέμενος στο ΚΚΕ. Μάταιη προσπάθεια. Ο λαός γνωρίζει πως είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ τα μέτρα σε βάρος του διαδέχονται το ένα το άλλο. Καιρός να αποφασίσει να στείλει την πολιτική τους στον ιστορικό αγύριστο...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ