Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπουργική «εφεύρεση» για μείωση της ανεργίας!

Παρά τις υποσχέσεις και της τωρινής γερμανικής κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» των τριών αστικών κομμάτων ότι θα λύσουν το πρόβλημα της μεγάλης ανεργίας, αυτή παραμένει πάντα σε ύψη εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Συγκοινωνιών, σοσιαλδημοκράτης Βόλφγκανγκ Τιφενζέε, εμφανίστηκε στο ρόλο εφευρέτη. Εδώ και μερικές μέρες πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι μακρόχρονα άνεργοι στα μέσα συγκοινωνίας για την ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών. Δεν πρόφτασε να διαδοθεί στο κοινό η πρότασή του και όπως πληροφορούν τα μέσα ενημέρωσης, τόσο από στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων όσο και από διάφορους ειδικούς συνδέσμους και κοινωνικές οργανώσεις ακούστηκαν απορριπτικές αντιδράσεις.

Σχετικά, ένα μόνο παράδειγμα, που παραθέτει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (29/8): «Με ανοιχτό σαρκασμό αντέδρασε η Ενωση των Γερμανών Εγκληματολόγων (BDK): Να παρουσιάζονται οι λήπτες του επιδόματος (ανεργίας) Χαρτς IV σαν παντοδύναμοι. Από συλλέκτες σπαραγγιών ως κυνηγοί τρομοκρατών».

Ο ίδιος ο υπουργός Τιφενζέε αναγκάστηκε μετά τις διαμαρτυρίες να δηλώσει στη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD: «Είναι ανοησία ότι θέλει να χρησιμοποιηθούν οι λήπτες του Χαρτς IV για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σαν περίπολοι για την Αλ-Κάιντα». «Σκέφτηκε, είπε, να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι άνεργοι σαν βοηθοί στο ανέβασμα και κατέβασμα των επιβατών, όπως το έκαναν παλιά οι συνοδοί των τραμ και των λεωφορείων, και εναντίον αυτών που βλάπτουν τα συγκοινωνιακά μέσα με γκράφιτι».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι γνωρίζει, βέβαια, πως «αυτοί οι άνθρωποι φωνάζουν για αξιοπρεπή εργασία και δε θέλουν (για το τίποτα) να βάζουν το χρήμα (το επίδομα) στην τσέπη τους». Παρ' όλα αυτά, θα κάνει το πρώτο πείραμα αυτή τη βδομάδα στη Λειψία.

Από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου διαπιστώνεται ότι στην κυβερνητική παράταξη υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που «φροντίζουν» να μη μένουν με σταυρωμένα τα χέρια τα εκατομμύρια των ανέργων. Η προαναφερόμενη εφημερίδα παρατηρεί σχετικά: «Ο Τιφενζέε δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που εκφράζεται για ενδεχόμενες δραστηριότητες των μακρόχρονα ανέργων: Το (δημόσιο) Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας εκφράστηκε τον Απρίλη του 2005 υπέρ της χρησιμοποίησης των ληπτών του Χαρτς IV στο βγάλσιμο σπαραγγιών, στο μάζεμα φρούτων και αγγουριών». Στο καθάρισμα καταστημάτων, στους αυτοκινητόδρομους με 1 ευρώ την ώρα, θέλει να τους χρησιμοποιήσει ο χριστιανο-κοινωνιστής βουλευτής Ερνστ Χίνσκεν.

Δεν είναι άγνωστη και η δημόσια δήλωση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου ότι οι πολίτες θα κάνουν καλά να παραιτηθούν από τις θερινές διακοπές και να αποταμιεύσουν τα χρήματα για τη σύνταξή τους.

Αυτή η πολιτική εξεγείρει ακόμα και σοσιαλδημοκρατικά στελέχη. Ασχετο για ποιο βαθύτερο λόγο διαμαρτύρονται δημόσια - σίγουρα και για κυνήγι ψήφων - είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο πρόεδρος του SPD του Σάαρ Χάικο Μάας: «Εδώ παίρνετε το χρήμα από την τσέπη του ενός για να δοθεί στην τσέπη ενός άλλου». Αυτό ήταν η αντίδραση στην είδηση ότι η «ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ανακουφίσει τις εταιρείες κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Με την έναρξη της (φορολογικής) μεταρρύθμισης το 2008 έχουν μάλιστα σχεδιαστεί, σύμφωνα με τα σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ (SPD), μέχρι οχτώ δισεκατομμύρια ευρώ» (τσιτάτο της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», 28/8).


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεργοι: Τρεις φορές τιμωρημένοι (2006-10-15 00:00:00.0)
Εντονη δυσαρέσκεια κατά της πολιτικής Σρέντερ (2004-03-25 00:00:00.0)
Εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών (2003-02-04 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ για τις γενικές εκλογές (2002-03-24 00:00:00.0)
Καμιά αποζημίωση στο Δίστομο (2002-03-02 00:00:00.0)
Σημαντική επιτυχία του ΚΟΔΗΣΟ (2001-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ