Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αποστολή στρατού στο Σουδάν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Απόφαση για την αποστολή περίπου 17.000 κυανοκράνων στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, ψήφισαν χτες τα 12 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δίχως να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει τη συναίνεση της κυβέρνησης του Σουδανού ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ. Από την ψηφοφορία απείχαν οι πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Κατάρ ακριβώς λόγω των αντιδράσεων του Σουδάν.

Το αμερικανο-βρετανικής έμπνευσης ψήφισμα προβλέπει την αρχή διοίκησης της μελλοντικής δύναμης κυανοκράνων στο Νταρφούρ να έχει η τωρινή δύναμη των περίπου 10.000 κυανοκράνων που βρίσκονται στο νότιο Σουδάν. Η δύναμη των 10.000 κυανοκράνων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7.000 στρατιώτες και άλλους 3.300 αστυνομικούς του ΟΗΕ που θα κληθούν να καλύπτουν (τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) και το δυτικό και το νότιο Σουδάν(!).

Με την ανάπτυξη κυανοκράνων στο Νταρφούρ συμφωνεί και η Αφρικανική Ενωση που έχει ήδη στρατιωτική αποστολή στην περιοχή που λήγει στις 30 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, η απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Νταρφούρ, Τζεντάι Φρέιζερ, δήλωσε χτες βράδυ πως απέστειλε πρόσκληση στο Σουδανό υπουργό Εξωτερικών για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της πως οι έως τώρα επιφυλάξεις του Χαρτούμ θα αρθούν και θα συναινέσει στην ανάπτυξη κυανοκράνων στο Νταρφούρ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ