Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανοίγουν το μέτωπο της Αφρικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μέτωπο Αφρική επιθυμούν εδώ και καιρό να ανοίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη λεγόμενη υποσαχάρεια αντιτρομοκρατική πρωτοβουλία (Trans - Saharan Counterterrorism Initiave). Ετσι προβάλλουν ανησυχίες όσον αφορά ενδεχόμενες «απειλές» για την ασφάλεια των ΗΠΑ από την Αφρική και το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα στρατιωτική διοίκηση υπεύθυνη για την ήπειρο. «Η ιδέα της δημιουργίας Διοίκησης Αφρικής εξετάζεται από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Ερικ Ραφ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση, και τονίζοντας πως οποιαδήποτε τέτοια πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους.

«Υπάρχει ασφαλώς επίγνωση της στρατηγικής σημασίας της Αφρικής» δηλώνει ο αντιπλοίαρχος Τζο Κάρπεντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, «διότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου εκτιμούμε πολύ περισσότερο τις απειλές που απορρέουν από ακυβέρνητες περιοχές», πρόσθεσε ο Κάρπεντερ αντηχώντας γνώμες «ειδικών» που εκτιμούν ότι μεγάλα τμήματα της Αφρικής είναι ουσιαστικά ακυβέρνητα και στην οποία μαίνονται ή έχουν αφήσει τα σημάδια τους πολλαπλές ένοπλες συρράξεις. Αποτελεί ιδανικό πεδίο για «εξτρεμιστές» που αναζητούν ορμητήριο.

Πάντως δεν είναι σαφές πότε θα ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία Διοίκησης Αφρικής, το πού θα σταθμεύει ή πόσες και τι είδους δυνάμεις θα διαθέτει. «Ο στόχος δεν είναι να στείλουμε στρατό στην Αφρική. Είναι να δώσουμε την προσήκουσα, αμέριστη προσοχή μας στην ήπειρο» σχολίασε αξιωματούχος του Πενταγώνου. Πιο αποκαλυπτικός όλων όσον αφορά τις προθέσεις των ΗΠΑ, ο Πίτερ Φαμ, επικεφαλής του Nelson Institute for International&Public Affairs, που θεωρεί την Αφρική το επόμενο μέτωπο της... «Αλ Κάιντα» και δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι δεν είναι μόνο οι χώρες του Μαγκρέμπ αλλά και η Δυτική Αφρική αφού «προμηθεύει το 16% του πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σήμερα ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 25%» όπερ και «αποκτά μεγαλύτερη στρατηγική σημασία».

  • Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες μια μερική δοκιμή του αναπτυσσόμενου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στον Ειρηνικό, με επίσημο στόχο να συλλεχθούν στοιχεία, ωστόσο είναι πιθανό η άσκηση να συμπεριλάβει την κατάρριψη ενός εικονικού εχθρικού πυραύλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ