Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις» τόνισε ο Τζ. Ου. Μπους συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Ο λόγος αυτών των εμπρηστικών εάν όχι πολεμικών δηλώσεων δεν ήταν άλλος από την εκπνοή του τελεσιγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το Ιράν, για διακοπή του πυρηνικού προγράμματός του έως (χτες) Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Πάντως, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν πυρετωδώς το «φάκελο του Ιράν», όπως ακριβώς είχαν πράξει και στην περίπτωση του Ιράκ - προφανώς με χαλκευμένα στοιχεία - και εργάζονται όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Ιράκ για τη δημιουργία μίας νέας συμμαχίας των προθύμων. Ομως το Ιράκ δεν είναι Ιράν και ο προβληματισμός και η ανησυχία έκδηλοι.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του στην επαρχία Ορουμιγέχ, τόνισε: «Ολος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως ο ιρανικός λαός δε θα υποχωρήσει ούτε ένα βήμα στον εκφοβισμό και δε θα δεχτεί να στερηθεί τα δικαιώματά του».

«Καύσιμη ύλη» προσέφερε και η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες στη Βιέννη, όπως είχε ζητήσει από τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι το ΣΑ και αναφέρει ότι «Ιράν δεν εγκατέλειψε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, μέσα στη λήγουσα εντός της σημερινής ημέρας διορία, που του τέθηκε από τον ΟΗΕ με την απόφαση 1696 του Συμβουλίου Ασφάλειας». Στο κείμενο γίνεται ειδική μνεία στις νέες εγκαταστάσεις βαρέος ύδατος που άνοιξαν το Σάββατο. Πάντως οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ αναφέρουν από την πλευρά τους ότι «δεν προκύπτουν απτές αποδείξεις» πως «έχει στρατιωτικό χαρακτήρα» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εννοείται ότι η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί καταλλήλως και ήδη οι δηλώσεις Μπους είναι ενδεικτικές του κλίματος που δημιουργείται. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των 6 χωρών, (των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ συν τη Γερμανία) εντός της ερχόμενης εβδομάδας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Μπερνς, δήλωσε μάλιστα στο CNN, ότι «το καθεστώς των κυρώσεων θα συμφωνηθεί εντός του Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Πάντως Κίνα και Ρωσία -που έχουν το δικαίωμα βέτο- έχουν δηλώσει ότι δε θα υποστηρίξουν προτάσεις για αυστηρές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, και ο Αλί Λαριτζανί συμφώνησαν να συναντηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ