Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑΣ
Η Ελλάδα σηκώνει σημαία «ευκαιρίας»...

Ανοιχτό κάλεσμα στους επιχειρηματίες Ελλάδας και Ν. Κορέας να αναπτύξουν τις «μπίζνες» μεταξύ των δύο χωρών απηύθυνε χτες ο υπουργός Οικονομίας, επικαλούμενος τόσο το κλίμα «σταθερότητας» όσο και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε χώρα ευκαιριών για το ξένο κεφάλαιο, το οποίο και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτεί... Την πρόσκληση αυτή απηύθυνε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, καλώντας ταυτόχρονα σε σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους επιχειρηματίες της Ελλάδας και της Νότιας Κορέας. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Γιουν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, καθώς και επιχειρηματικών εκπροσώπων της χώρας του.

Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων, όσο και στην ασφάλεια των επιχειρηματικών κερδών. Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε νέα εποχή. Προσφέρουμε σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες - στο εμπόριο, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στο χρηματοπιστωτικό τομέα και γενικότερα στις υπηρεσίες». Για να προσθέσει με νόημα: «Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές και οι κορεατικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να εξετάσουν την προοπτική για μια στενή μεταξύ τους συνεργασία» στην Ελλάδα.

Με το βλέμμα στραμμένο προς τους ξένους επιχειρηματίες ο υπουργός Οικονομίας έδωσε και πάλι υποσχέσεις για εμμονή στη συνέχιση των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως είπε, θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή... Και, βέβαια, ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει «το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», καθώς - όπως είπε - ως μέλος της ΕΕ αλλά και λόγω της θέσης της στα Βαλκάνια «μπορεί να είναι η πύλη για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή».

Ωστόσο, οι Ελληνες επιχειρηματίες είχαν φροντίσει για το ...σφίξιμο των σχέσεων πριν από την έκκληση του Γ. Αλογοσκούφη, με σχετική συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο χρόνο με τους συναδέλφους τους. Γι' αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ανέφερε ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι επιχειρηματίες ανοίγουν δρόμους συνεργασιών, τους οποίους ακολουθούν οι πολιτικές ηγεσίες». Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΒ και πρόεδρος του Ελληνο-Κορεατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Θ. Λαβίδας, επισήμανε πάντως ότι η άρση συγκεκριμένων εμποδίων στις εισαγωγές της Κορέας θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και έκανε λόγο για ευρύτερη επιχειρηματική συμμαχία. Οι επιχειρηματίες της Νότιας Κορέας έχουν φροντίσει ωστόσο να αναπτύξουν μια ετεροβαρή σχέση με την Ελλάδα - πελάτη. Το 2005 οι ελληνικές εξαγωγές στη Νότια Κορέα έφτασαν τα 90 εκατ. δολάρια (καπνός, λάδι, μάρμαρο, κ.ά.), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2006 οι εισαγωγές από τη Νότια Κορέα έφτασαν τα 1,7 δισ. δολάρια (αυτοκίνητα, μηχανήματα, ηλεκτρονικές συσκευές)! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 50% των πλοίων που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας είναι ελληνικές παραγγελίες!

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ν. Ευθυμίου, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», Κ. Ζαχαρόπουλος, που κάλεσε τους Νοτιοκορεάτες να εκμεταλλευτούν τη δημόσια τουριστική περιουσία. Νωρίτερα, η υπουργός Τουρισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, υπέγραψε συμφωνία τουριστικής συνεργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ν. Κορέας, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου της χώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ