Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους εκβιάζουν οι εμποροβιομήχανοι

Εμποροι και οινοποιοί, με αθρόες εισαγωγές επιδιώκουν - με διάφορα τερτίπια - να αγοράσουν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές το σταφύλι

Τη γνωστή τακτική των θρασύτατων εκβιασμών ακολουθούν οι χονδρέμποροι και βιομήχανοι σε βάρος των αμπελοκαλλιεργητών της χώρας, αρνούμενοι ουσιαστικά να αγοράσουν τα προϊόντα τους σε αξιοπρεπείς τιμές, ώστε - στη συνέχεια - να αναγκάσουν τους παραγωγούς να πουλήσουν σχεδόν τσάμπα το προϊόν τους. Ο ξεκάθαρος και θρασύτατος εκβιασμός τους φτάνει στο σημείο να γίνονται προσφορές για αγορά σταφυλιού σε τιμή 8 λεπτά το κιλό, απόδειξη της κραυγαλέας κερδοσκοπικής και ασύδοτης δράσης τους.

Αυτά συμβαίνουν σε μία χρονιά που ούτε η παραγωγή κινήθηκε σε μεγάλα επίπεδα, αλλά και τα σταφύλια, κάθε είδους, παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εμποροι και οινοποιοί μέσω των αθρόων εισαγωγών φτηνού προϊόντος από τρίτες χώρες, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση σήμερα να εκβιάζουν τους σταφυλοπαραγωγούς, ώστε να πάρουν την ιδιαίτερα καλή ποιοτικά σοδειά τους, όσο - όσο. Ηδη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, «επιβεβαιώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της κερδοσκοπικής τακτικής των τελευταίων ετών, με την εγκατάλειψη και νέων αμπελώνων σε πολλές αμπελουργικές περιοχές (Λήμνος, Κάρυστος, Ηράκλειο). Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί αμπελουργοί είναι ακόμη απλήρωτοι για την περσινή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και για την προπέρσινη παραγωγή τους!».

Μόνο που οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται κατόπιν εορτής και αφού προηγουμένως οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας έχουν κηρύξει την... πίστη τους στην «ελεύθερη αγορά», αποτέλεσμα της οποίας είναι η σημερινή κατάσταση. Κάθε έτος που περνά έμποροι και μεταποιητές αποθρασύνονται ολοένα και περισσότερο, οπότε και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θα πρέπει σύντομα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας τους αγώνες τους μαζί με το συνεπές αγροτικό κίνημα, αν θέλουν να παραμείνουν στις καλλιέργειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ