Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παζάρια στις πλάτες των εργαζομένων

Με τη συμμετοχή και της πλειοψηφίας στο σωματείο και ενώ οι πραγματικοί θύτες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται να κοκορομαχήσουν στη ΔΕΘ

Νέα παράταση στο διάλογο για το λουκέτο στα Λιπάσματα. Το παζάρι για τα μέτρα δήθεν «προστασίας» όσων θα απολυθούν «έκλεισε». Συνεχίζεται το παζάρι για το πόσοι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλιά. Χτες, η τριμερής συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης, ΒΦΛ και εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΕΚΘ, Σωματείο) ολοκληρώθηκε με συμφωνία για το πακέτο μέτρων για τους απολυμένους. Σήμερα η ΒΦΛ, μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα πρέπει να καταθέσει το επιχειρησιακό της σχέδιο για τη λειτουργία του εργοστασίου και το προσωπικό που θα απασχολήσει. Στη συνέχεια, μετά από 10 μέρες το σωματείο θα τοποθετηθεί επί του σχεδίου και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να συμφωνήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν.

Μετά τη χτεσινή εξέλιξη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμοι για την αναμενόμενη θεατρική παράσταση στη ΔΕΘ. Η μεν ΝΔ θα διατείνεται ότι κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου και προστατεύει όσους θα απολυθούν. Και το ΠΑΣΟΚ θα αντιπολιτεύεται, διεκδικώντας να χαθούν λιγότερες θέσεις εργασίας. Στην ουσία, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μαζί αποφάσισαν πως πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι, αρχικά, ώστε στη συνέχεια, να δρομολογηθεί και το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου. Η κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά το αν το εργοστάσιο θα λειτουργήσει με 120 εργαζόμενους όπως προτείνει η ΒΦΛ, ή με μερικές δεκάδες παραπάνω όπως προτείνει το Σωματείο, αντί του αρχικού αιτήματος του αγώνα των εργαζομένων για ολική επαναλειτουργία και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας (περίπου 600 μαζί με τους απασχολούμενους μέσω εργολάβων).

Στο μεταξύ και χτες ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της ΒΦΛ, και συνέχισε τον κάλπικο εκβιασμό πως αν δεν αποδεχτούν την πρόταση για λειτουργία με 120 άτομα, θα πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγελλε και θα υπογράψει τις ομαδικές απολύσεις.

Οι «εκπτώσεις» συνεχίζονται

Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων οξύνθηκε από τον Απρίλη με την υιοθέτηση της τακτικής του «κοινωνικού διαλόγου» που επέβαλαν στους εργαζόμενους ΓΣΕΕ, ΕΚΘ και πλειοψηφία ΔΣ Σωματείου. Σταδιακά, λοιπόν, οι πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές άρχισαν να συζητούν στην αρχή για 49 απολύσεις, μετά πήγαν στις 95 και τώρα δηλώνουν πως δεν είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους, αρκεί η ΒΦΛ να παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο που να τεκμηριώνει «ορθολογική» λειτουργία του εργοστασίου με 120 άτομα. Καμία κουβέντα δεν κάνουν πλέον για ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου και προσανατολίζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το μονόδρομο που στήνουν μπροστά τους κυβέρνηση και ΒΦΛ.

Αποδείχτηκε και στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης στο εργοστάσιο που προηγήθηκε της τριμερούς συνάντησης. Τόσο ο Β. Μουτάφης, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας Ν. Ορφανός κάλεσαν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη συνέχιση του «κοινωνικού διαλόγου».

Καμιά ανοχή στο παζάρι

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να απορρίψουν τη λογική των διαλόγων που οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα και να συνεχίσουν τον αγώνα για ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Βγαίνοντας από την τριμερή συνάντηση, ο Θ. Κυριακίδης μέλος του ΔΣ του Σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε: «Συνεχίζεται η τακτική των εκβιασμών της κυβέρνησης για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις και τελικά το κλείσιμο του εργοστασίου. Από την άλλη οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες (ΓΣΕΕ, ΕΚΘ, Σωματείο ΒΦΛ) μπήκαν στο παζάρι των απολύσεων "βελτιώνοντας" το πακέτο της εταιρείας. Για μας, για το ΠΑΜΕ, για τους εργαζόμενους, η μόνη συμφέρουσα λύση είναι ο αγώνας για την ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου, στην προοπτική του ενιαίου κρατικού φορέα λιπασματοβιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ