Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να σωθεί η «Ιριδα»

Ενα στολίδι μέσα στην καρδιά της Αθήνας είναι το κινηματοθέατρο «Ιρις» για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, τους κινηματογραφόφιλους γενικότερα και την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, που με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα», που επιβουλεύονται το χαρακτήρα του κινηματοθεάτρου και ζητά την άμεση επαναλειτουργία του.

«Ταινιοθήκη της Ελλάδας, "Ιρις", Αίθουσα Προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τρεις μικρές αίθουσες στο κέντρο της πόλης. Ολοι οι Ελληνες κινηματογραφιστές έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μ' αυτές τις αίθουσες. Ηταν οι μόνες αίθουσες που πρόβαλαν και ξαναπρόβαλαν ανεξαιρέτως όλες τις ταινίες των Ελλήνων δημιουργών. Ηταν οι μόνες αίθουσες που έφεραν και ξανάφεραν σε προβολή ό,τι αξιόλογο είχε να δείξει ο παγκόσμιος κινηματογράφος, όταν η παγκοσμιοποίηση ήταν μια άγνωστη λέξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΣ, στην οποία αναφέρεται η συμβολή τους στη «δημιουργική επικοινωνία με το κοινό», στο «σεβασμό προς τον Ελληνα σκηνοθέτη», στη «δυνατότητα κοινού και δημιουργών σε διάλογο με το παγκόσμιο βλέμμα, στη μοναδική χώρα του κόσμου, ίσως, χωρίς πανεπιστημιακή σχολή κινηματογράφου». Το εισιτήριο «δωρεάν ή συμβολικό» και «όλα αυτά σε μια πόλη με 6.000.000 ανθρώπους που ασφυκτιά για ένα καλύτερο αύριο - σε μια περίοδο παρακμής».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την πυρκαγιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, της οποίας «τα αποκαϊδια μυρίζουν οργανωμένα συμφέροντα» και τονίζεται: «Τώρα ήρθε η σειρά της "Ιριδας", του κινηματογράφου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι μόνο. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1999, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξίνες - φτυάρια και βαριοπούλες - χωρίς καμιά προειδοποίηση στη φοιτητική κοινότητα άρχισαν να ξηλώνουν τα καθίσματα του ιστορικού και χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, κινηματοθεάτρου της "Ιριδας", στη γωνία Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Το πρόσχημα των πρυτανικών αρχών είναι το "στεγαστικό πρόβλημα" της Νομικής, που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς στο κεντρικό κτίριο της Νομικής. Οι φοιτητές μιλούν για ένα κοινό μυστικό στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και αλλού υπάρχει πληθώρα ικανοποιητικών χώρων για αίθουσες. Οι καθηγητές της Νομικής αρνούνται για λόγους που έχουν να κάνουν με την απόσταση της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου από τα δικηγορικά γραφεία στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων».

«Μετά τη φωτιά της Ταινιοθήκης οι βαριοπούλες και οι κασμάδες στην "Ιριδα". Και στις δυο περιπτώσεις το ίδιο χέρι. "Τα οργανωμένα συμφέροντα"», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η ΕΕΣ «υποστηρίζει τον αγώνα των φοιτητών και απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και ενώσεις της τέχνης για τη δημιουργία μετώπου συμπαράστασης που θα απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία αυτού του πολιτιστικού κέντρου». Ζητά από όλα τα μέλη της την υπογραφή τους είτε μέσω φαξ στο: 8211390 είτε στο e-mail ΕΕΣ στο ees@ath.forthnet.gr, για τη συμπαράσταση των φοιτητών. Παράλληλα, ελπίζει στην άμεση παρέμβαση των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την επίλυση του προβλήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβολές του «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» (2022-01-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προβολές του «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» (2022-01-20 00:00:00.0)
Παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων στην «Ιριδα» (2017-07-15 00:00:00.0)
Ιριδα... (1999-04-01 00:00:00.0)
Πανόραμα γαλλικού κινηματογράφου (1999-03-27 00:00:00.0)
Μεταβίβαση άμεσα (1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ