Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σάρωμα» στις αναπηρικές συντάξεις

Πογκρόμ με προκλητικές προφάσεις προανήγγειλε ο Σ. Τσιτουρίδης

«Σάρωμα» στις αναπηρικές συντάξεις ανακοίνωσε προκλητικά χτες ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, προαναγγέλλοντας ότι θα ανοίξουν οι φάκελοι όλων των αναπηρικών συντάξεων (υπολογίζονται σε 132.000) για να ελεγχθούν. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τη Διοίκηση του ΙΚΑ και μάλιστα παρουσίασε τη διαδικασία ως μέτρο «ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών». Οπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά «μιλούμε για μία άλλη επιχείρηση σαρώματος σε όλη την Ελλάδα...». Δικαιολόγησε δε όλο αυτό το πογκρόμ, με τον ισχυρισμό ότι σε «ορισμένους νομούς της χώρας τα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων είναι μη ορθολογικώς ψηλά...».

Είναι βέβαιο ότι πίσω από τους υπαινιγμούς για υψηλά ποσοστά απονομής αναπηρικών συντάξεων σε κάποιους νομούς, η κυβέρνηση θα περικόψει και πάλι αναπηρικές συντάξεις, που έτσι και αλλιώς δίνονται με το σταγονόμετρο και με ελέγχους επί ελέγχων, που ταλαιπωρούν τους πραγματικούς ανάπηρους. Και βέβαια η ύπαρξη ορισμένων συντάξεων «μαϊμούδων» σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί αυτό το πογκρόμ που εξαπολύει η κυβέρνηση, αφού αυτές τις περιπτώσεις μπορούν -αν θέλουν- να τις εντοπίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ.

Αναφέρουμε μόνο ότι το ύψος των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ είναι μόλις 440 ευρώ και με αυτό καλούνται να ζήσουν άνθρωποι και μάλιστα ανάπηροι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ή έχουν πέσει θύματα εργατικού ατυχήματος. Αναρωτιέται κανείς αν το «σάρωμα» που εξαπολύει η κυβέρνηση στις 132.000 αναπηρικές συντάξεις θα το κάνει και στις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρουν αν «άνοιγαν» και ελέγχονταν οι φάκελοι 132.000 επιχειρήσεων. Αλλά φαίνεται ότι το μένος της κυβέρνησης εξαντλείται στους συνταξιούχους και όχι στους επιχειρηματίες. Πολύ περισσότερο που διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ απαιτούν τον περιορισμό ή και την κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ