Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εν αναμονή των «επόμενων βημάτων»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Τα προσεχή βήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποίησαν οι «5+1» δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία), επιπλέον δε και η Γερμανία.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η εντός εισαγωγικών διατύπωση στο ανακοινωθέν των «5+1» είναι «σαφής υπαινιγμός» στη μέσω του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, πάντα σύμφωνα με την απόφαση 1696, καθώς το Ιράν «απέτυχε να συμμορφωθεί» με τη διορία της 31ης Αυγούστου.

Εντούτοις, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ουδείς γνωρίζει. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος με δηλώσεις του στο «Ρόιτερ» αρνήθηκε να τα αποκαλύψει προσθέτοντας όμως ότι ήταν μία πρώτη «συζήτηση» και θα υπάρξει μια νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς οι Ευρωπαίοι αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Ιρανού ανώτατου διπλωμάτη Αλί Λαριτζανί με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα για τα πυρηνικά του Ιράν.

Επίσης το λακωνικό της ανακοίνωσης εμπεριέχει και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς να πείσει για την ατζέντα, που περιλαμβάνει κυρώσεις και ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη βία. Παρότι, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία καθώς φαίνεται έχουν συμφωνήσει και προειδοποιούν ότι το Ιράν προσπαθεί με τους χειρισμούς του να διασπάσει την κοινή στάση της διεθνούς κοινότητας επί του πυρηνικού προγράμματός του. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αναφέρεται ότι «ο ιρανικός στόχος είναι εμφανώς ο διχασμός της διεθνούς κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ