Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανησυχίες» του ΔΝΤ

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2007.

Στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι και το 2006 θα συνεχιστούν οι έντονοι αναπτυξιακοί ρυθμοί, που θα φτάσουν στο 5,1%. Ομως, την ίδια μέρα η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επικαλούμενη πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα «μιας κρίσιμης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2007».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε υπόμνημα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί την επόμενη βδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών των επτά πλουσιότερων, βιομηχανικών κρατών στον κόσμο, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Σιγκαπούρη.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα αναφέρεται: «Υφίσταται σαφής κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και υπάρχει μία προς έξι πιθανότητες οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της να συρρικνωθούν το 2007 κάτω από τα επίπεδα του 3,25%».

Ως προς τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζει μια «πιθανή κρίση στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα έπληττε καίρια την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας τους και θα οδηγούσε στη μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης».

Αλλος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα του ΔΝΤ: «Η μεγάλη ζήτηση στις αγορές των εμπορευμάτων επιτείνει τους φόβους για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων και αυξάνει τις πιθανότητες μιας σημαντικής επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας...».

Εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τότε θα είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται επίσημα το ενδεχόμενο μιας «οικονομικής επιβράδυνσης» της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της αμερικανικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ