Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Γιάννης Στεφανίδης «Αγαπάω» (νέα συλλογή διηγημάτων του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, γνωστού ζωγράφου - χαράκτη εικονογράφου και συγγραφέα. Διηγήματα για τα χρόνια των απελευθερωτικών ονείρων και αγώνων, αλλά και τη σύγχρονη, απάνθρωπη κοινωνική πραγματικότητα).

- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη): Βασίλης Κάλφας - Γιώργος Ζωγραφίδης «Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι» (Μελέτη, στη σειρά Αρχαιογνωσία - Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση, για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τον 6ο μ.Χ. στον ελληνόφωνο κόσμο. Η μελέτη συγκροτείται σε 16 κεφάλαια, κατά χρονολογία, ώστε να είναι κατανοητές οι επιδράσεις από φιλόσοφο σε φιλόσοφο).

- Καστανιώτης: Θανάσης Λάλας «Χάρολντ Πίντερ (Μια συνομιλία και η ομιλία στην απονομή του Νόμπελ)» (Ο κορυφαίος, αντιιμπεριαλιστής δραματουργός και ποιητής αφηγείται πώς γεννήθηκαν τα έργα του, για τη γνωριμία του με τον Πίτερ Χολ, το ταξίδι του με τον Αρθουρ Μίλερ στην Τουρκία, τη σκηνοθετική δουλιά του, τον αθεϊσμό του και την κοινωνία χτες, σήμερα, αύριο). Γιώργος Μπράμος «Ασπρα γένια» (διηγήματα). Κωνσταντίνος Τσουκαλάς «Πόλεμος και Ειρήνη (Μετά το "τέλος της Ιστορίας")» (μελέτη για τη «νέα τάξη πραγμάτων», τους πολέμους της και τις συνέπειές τους στα κράτη και τους λαούς). Παυλίνα Νάσιουντζικ «Μυστικές εταιρίες και ελληνικά πάθη (Οι άγνωστες πλευρές της ελληνοαμερικανικής ιστορίας του 19ου αιώνα)» (μελέτη για το ρόλο διαφόρων μυστικών οργανώσεων στη διαμόρφωση του μετεπαναστατικού ελληνικού κράτους). Πίτερ Μπαλακιάν «Ο τίγρης φλέγεται (Η Αρμενική γενοκτονία και η ολιγωρία της Δύσης)» (μετάφραση Ηλίας Μαγκλίνης, μελέτη για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τη σύγχρονη Τουρκία και τις παρεμβατικές ΗΠΑ).

- Πατάκης: Παντελής Καλούτσος «Δεκεμβριανή νύχτα» (μυθιστόρημα - Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1979 - που διαδραματίζεται από τον Ιούλη έως το ματωμένο Δεκέμβρη του 1944, με ήρωες εργάτες αγωνιστές της λευτεριάς). Κοτσίνας - Θεοδώρου «Εμιγκρέδες» (λεύκωμα, με φωτογραφίες των μεταναστών στη Σουηδία φωτογράφων Χρυσόστομου Κοτσίνα και Βασίλη Θεοδώρου, από αγωνιστικές κινητοποιήσεις Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία ενάντια στη χούντα και το παλάτι - του πρώτου και από την καθημερινότητα των μεταναστών από το 1980 - 1992 - του δεύτερου).

- «Μεταίχμιο»: Νικόλ Λορώ (επιμέλεια) «Αρχαία Ελλάδα γένους θηλυκού» (μετάφραση Μαρίνα Κουνεζή - Παναγιώτης Σκόνδρας. Συλλογική μελέτη για την επίδραση γυναικών ποιητριών, φιλοσόφων και εταιρών στον αρχαιοελληνικό κόσμο). Νίκος Κουνεντής «Ω του θαύματος!» (σατιρικό μυθιστόρημα για τα εκκλησιαστικά «ήθη»). Κάρολος Ντίκενς «Το μυθιστόρημα των διακοπών» (απόδοση Αργυρώ Πιπίκ, εικονογράφηση Μαρία Μπαχά. παιδικό μυθιστόρημα). Κλαίρη Γεωργέλλη «Το μικρό καλαμαράκι και τα καπέλα του» (για νήπια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ