Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Βήματα συνεργασίας

Θέμα αύξησης του εργάσιμου χρόνου σε 64 από 48 ώρες τη βδομάδα έχει θέσει ο Τ. Μπλερ στην ΕΕ

Οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των 13 χωρών της Ανατολικής Ασίας συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM) στο Ελσίνκι.

Τη Σύνοδο απασχόλησε η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των ηπείρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια που λειτουργεί η διαδικασία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Στη Σύνοδο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάστηκαν τα ζητήματα της πολυμέρειας, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και ο Λίβανος.

Επίσης, συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παγκοσμιοποίηση, την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ανάπτυξη του ρόλου των επιχειρήσεων, των οποίων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επιδιωχτεί να διευρυνθεί η συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκε και ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ώστε, όπως ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, «να προωθήσουμε την αλληλοκατανόηση και να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία».

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης ενόψει και των ανακοινώσεων της Επιτροπής - για Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία - και ότι τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

Επίσης, συζητήθηκε και το ζήτημα του χρόνου εργασίας, αλλά και θέματα, όπως η κατάσταση στο Λίβανο και το Μεσανατολικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έχει υποβάλει πρόταση να αυξηθούν οι ώρες εργασίας ανά βδομάδα από 48 σε 64. Ορισμένες κυβερνήσεις φέρεται να εξέφρασαν αντιρρήσεις, αλλά είναι φανερό ότι γίνεται «προετοιμασία εδάφους»...

Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα, η οποία είναι υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ