Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανέξοδες καταγγελίες

Για «ανικανότητα» και «αδυναμία» κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Προβάλλοντας την ανάγκη για ταχύτερη προώθηση των «βαθιών» μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», υποδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ούτε να σταθεί εμπόδιο, στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης στο μεγάλο κεφάλαιο, που υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας από τα Γιάννενα, την προηγούμενη Κυριακή, αλλά και από την Πρέβεζα και τη Λευκάδα όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συγκαλύψει τη σύμπλευση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που απαιτεί η ντόπια πλουτοκρατία, για να ενισχύσει την κερδοφορία της, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αδυναμία» και «ανικανότητα» στην υλοποίησή τους.

«Η ομιλία του κ. Καραμανλή και η συνέντευξή του, ένα έδειξε. Εδειξε ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής την αποτυχία του σε όλους τους τομείς», είπε ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση φάνηκε «αδύναμη» να «χτυπήσει την ανεργία», «να αντιμετωπίσει τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία», «να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού». Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έχουν συμφωνήσει με την αποδοχή της στρατηγικής της Λισαβόνας. Οι προτάσεις που έχει κάνει, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ανασφάλιστη εργασία» που θα ...πατάξει την ανεργία: Για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για άμεση εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων «Ρέππα» που ενίσχυσε με τις 10 δικές τους προτάσεις και στοχεύουν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, ανοίγουν το δρόμο στη ΝΔ να συνεχίσει τη βάναυση επέλασή της σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στη στρατηγική συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς υποκριτικά, για μια ακόμη φορά, έδωσε τον τίτλο «άλλος δρόμος» και επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό τον κάλεσε να συνάψει «ένα νέο Σύμφωνο Εμπιστοσύνης», με το ΠΑΣΟΚ, για τη δημιουργία, όπως ισχυρίστηκε, μιας «δίκαιης κοινωνίας».

Μια «δίκαιη κοινωνία», που σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες». Στο «όραμα» του Γ. Παπανδρέου οι εργαζόμενοι θα αναλάβουν οι ίδιοι, μέσω της «αποκέντρωσης του κράτους», το βάρος των κοινωνικών δαπανών, αφού όπως είπε «θα δώσουμε ρόλο, θα δώσουμε αρμοδιότητες, θα δώσουμε τους πόρους που είναι δικοί σας, ώστε να μπορεί η τοπική κοινωνία και περιφέρεια, να αποφασίζει»... Σ' αυτό το αποκεντρωμένο κράτος θα υπάρχει, όπως είπε, ένα «σύστημα πρόνοιας», που θα προσφέρει «βοήθεια στο σπίτι, στη μητέρα, στο παιδί, στο άτομο με αναπηρία», στην ουσία δηλαδή πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα βοηθά τον αδύναμο. Ο τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, θα είναι η «ανάπτυξη» που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να ενισχύσει και την ανούσια αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση και να οξύνει την τεχνητή πόλωση. Κάνοντας επί της ουσίας κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως είπε, άφησαν «έργο», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «κρύβει ότι οι αυξήσεις του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, αυτές που υπόσχεται σήμερα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μεταχρονολογημένες επιταγές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχολίασε τις εξαγγελίες - ψίχουλα του Κ. Καραμανλή, αλλά την ίδια στιγμή πλειοδοτώντας στην «κοροϊδία» ισχυρίστηκε: «Δεσμευόμαστε σε μια μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ»...

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΝΔ προχώρησε σε «φοροαπαλλαγή για τα μεγάλα εισοδήματα, για τους πλούσιους της χώρας», ξεχνώντας προφανώς ότι την ίδια πολιτική ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα είχε δεσμευτεί προεκλογικά μέσα από το πρόγραμμά του για να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση των φοροαπαλλαγών. Συγχρόνως, μίλησε για συρρίκνωση του «λαϊκού εισοδήματος», όταν ο ίδιος είχε χαιρετίσει την αύξηση των 77 λεπτών τη μέρα για τους εργαζόμενους που υπέγραψε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.

  • Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, αναφερόμενη στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στα Γιάννενα, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «ο Γιώργος Παπανδρέου κατακεραύνωσε τη ΝΔ, γιατί ακολούθησε πιστά το δρόμο που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ όταν το ίδιο ήταν στην κυβέρνηση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ