Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Σχέδιο για την ερημοποίηση της γεωργίας!

Η κυβέρνηση, τη στιγμή που μετατρέπει τη χώρα σε κρανίου τόπου, επειχειρεί να καταδείξει τους αγρότες ως μοναδικούς υπεύθυνους για την εξάντληση των υδάτινων πόρων και την απερήμωση

Με διάχυτη την κυβερνητική υποκρισία και μέσα σε ένα παρακμιακό κλίμα, έλαβαν χώρα χτες οι εργασίες του 8ου Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), με βασικά θέματα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την απερήμωση.

Τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση με την εμπρηστική πολιτική της πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την ερημοποίηση της χώρας, αφού και τα τελευταία ίχνη πρασίνου παραδόθηκαν τις τελευταίες μέρες στις φλόγες, στο ΣΑΠ χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και ένα «τσούρμο» παρατρεχάμενοι, επιχειρούσαν με τις εισηγήσεις τους να καταδείξουν ως υπαίτιους τους αγρότες και να προτείνουν μια νέα σειρά αντιαγροτικών μέτρων. Το στίγμα αυτό έδωσε ο υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του ΣΑΠ Γ. Ανωμερίτης, ανοίγοντας τις εργασίες της 8ης Συνόδου, ο οποίος, βλέποντας την κατάντια μπροστά του πρόσθεσε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής θα συνεδριάζει στο εξής μια φορά το χρόνο. Από την άλλη, ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγ. Μπασιάκος, ενώ το κόμμα συμφωνεί επί της ουσίας με τα όσα ετοιμάζεται να κάνει πράξει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της ΕΕ, αρκέστηκε σε κάποιες ανούσιες αντιπολιτευτικές κορόνες για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Γεωργίας θέτει σε εφαρμογή ένα σκανδαλώδες σχέδιο, με πρόφαση το σχέδιο δράσης κατά της απερήμωσης και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και το σχέδιο αυτό μεθοδεύεται έντεχνα για να γίνει πράξη διά της πλαγίας οδού, ώστε να μην υπάρξουν πολλές πολλές αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο. Το προκλητικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι επιχειρείται να εμφανιστούν ως υπεύθυνοι οι αγρότες για το φαινόμενο της απερήμωσης και της εξάντλησης των υδάτινων πόρων, προκειμένου να ληφθούν νέα οδυνηρά μέτρα σε βάρος τους. Ηδη, ο υπουργός Γεωργίας έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα κόβονται οι επιδοτήσεις σε όσους αγρότες σπαταλούν το νερό, πράγμα που αναφέρεται έμμεσα και στις σχετικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο ΣΑΠ. Παράλληλα, στις ίδιες εισηγήσεις, γίνεται λόγος για υποχρεωτική αγρανάπαυση, δηλαδή για βίαια μέτρα περιορισμού της αγροτικής παραγωγής.

Πιο ειδικά, η κυβέρνηση έφερε το θέμα στο ΣΑΠ, ενόψει ενός νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και στο οποίο προβλέπεται η ίδρυση φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που δεν αποκλείεται να είναι μια ακόμα ανώνυμη εταιρία. Επιπρόσθετα, μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, με «Δούρειο Ιππο» ενδεχομένως τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ετσι, οι αγρότες, εκτός από πρόστιμα και την αναγκαστική παύση καλλιεργειών, θα πληρώνουν και μεγάλα χαράτσια στους ιδιώτες διαχειριστές των υδάτινων πόρων για να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους.

Αυτό, όμως, που αξίζει να σημειωθεί είναι: Αν υπάρχει πρόβλημα εξάντλησης των υδάτινων πόρων και ερημοποίησης, αυτό δεν οφείλεται στους αγρότες, αλλά στην πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων. Δεν έγιναν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα και δίκτυα άρδευσης), όπως επίσης δε λήφθηκε και κανένα μέτρο για την εξεύρεση νερού σε περιόδους ξηρασίας. Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι δε δόθηκε και δε δίνεται κανένα βάρος στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, που είναι ο βασικός παράγοντας εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Αλλά αυτό για την κυβέρνηση αποτελεί «ψιλά γράμματα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ