Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέα έξαρση του εμφύλιου αιματοκυλίσματος

ΑΛΓΕΡΙ.-

Μία από τις αιματηρότερες εβδομάδες ήταν η περασμένη για την Αλγερία, καθώς σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις ανεξάρτητες εφημερίδες «La Tribune» και «La Liberte», μόνο το τελευταίο 48ωρο σφαγιάστηκαν, τουλάχιστον, 24 άνθρωποι σε επτά επιθέσεις που σημειώθηκαν τόσο σε περιοχές ανατολικά αλλά και δυτικά της πρωτεύουσας. Η αιματηρότερη επιδρομή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην περιφέρεια Τιπάσα, μόλις 70 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου. Αγνωστοι οπλοφόροι, που εκτιμάται ότι ήταν εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές, σφαγίασαν 8 εργάτες αγροκτήματος με τσεκούρια και μαχαίρια ενώ κοιμούνταν.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στον αλγερινό στρατό, στις αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας και στους εξτρεμιστές μαχητές, που δεν παραδόθηκαν επωφελούμενοι από τη μερική αμνηστία που χορήγησε ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Η προθεσμία της αμνηστίας έληξε στα τέλη Γενάρη και αφορούσε όλους τους εξτρεμιστές μαχητές που δεν είχαν λάβει μέρος σε σφαγές και σε βιασμούς.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Προέδρου Μπουτεφλίκα ότι η Αλγερία έχει, ήδη, εισέλθει σε τροχιά ειρήνευσης και λήξης του εμφύλιου σπαραγμού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από το 1992 έως σήμερα, κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Ο τελευταίος μήνας θεωρείται ένας από τους αιματηρότερους για τη χώρα, καθώς αναζωπυρώθηκαν τόσο οι επιδρομές των εξτρεμιστών, όσο και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Επισήμως, ως συνήθως, η αλγερινή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση για την έκβαση των συγκρούσεων, τον αριθμό των θυμάτων τους, αλλά και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων των επιδρομών.

Παρ' όλα αυτά, το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα παραμένει ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για ενίσχυση των επενδύσεων και για εισροή ξένου κεφαλαίου στη χώρα, δύο στόχους που προσπαθεί με σειρά επαφών και διαβουλεύσεων να προωθήσει ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ