Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Οξυνση από τη σύλληψη Αμερικανίδας ακτιβίστριας

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Νέα ένταση στις, ουσιαστικά, ανύπαρκτες διπλωματικές σχέσεις του Αφγανιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί η σύλληψη, την Κυριακή το απόγευμα, της Μέρι Μακμάκιν, της ηλικιωμένης επικεφαλής της αμερικανικής μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Φυσιοθεραπεία και Αναμόρφωση για το Αφγανιστάν», από τις δυνάμεις της κυβέρνησης των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τις λίγες υπάρχουσες πληροφορίες, η Μακμάκιν οδηγήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως επίσης και 7 Αφγανές και 8 Αφγανοί, εργαζόμενοι στην οργάνωση. Επισήμως, η κυβέρνηση των Ταλεμπάν δεν έχει προχωρήσει σε καμία σχετική ανακοίνωση, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Πακιστάν κάλεσαν την ηγεσία του, που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Καμπούλ, να παρέμβει προκειμένου να απελευθερωθεί η Μέρι Μακμάκιν. Σε ανάλογες ενέργειες έχει προχωρήσει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Οπως μετέδωσε το «Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων», οι υπεύθυνοι των δεκάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στην αφγανική πρωτεύουσα κλήθηκαν εκτάκτως στο υπουργείο Προγραμματισμού της κυβέρνησης των Ταλεμπάν, όπου ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να απολύσουν άμεσα όλες τις γυναίκες υπαλλήλους που απασχολούν, καθότι η απασχόληση γυναικών παραβιάζει τον αυστηρότατο ισλαμικό νόμο που έχουν επιβάλει. Πηγές προσκείμενες στους Ταλεμπάν άφησαν να εννοηθεί ότι η Μακμάκιν δεν υπάκουσε άμεσα στην εντολή αυτή και γι' αυτό συνελήφθη.

Η μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση «Φυσιοθεραπεία και Αναμόρφωση για το Αφγανιστάν» δρα στην Καμπούλ υπό την επίβλεψη της Μέρι Μακμάκιν τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει ως στόχο να βρει απασχόληση, έστω και στο σπίτι, σε χιλιάδες γυναίκες που έχουν μείνει χήρες χάνοντας τους συζύγους τους στις εμφύλιες συρράξεις, προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να ζήσουν τις οικογένειές τους. Εκτιμάται ότι στην Καμπούλ, μόνο, περισσότερες από 28.000 γυναίκες έχουν μείνει χήρες, ενώ είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των 750.000 κατοίκων της εξαρτά την επιβίωσή της μόνο από την αρωγή των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Περίεργη έκρηξη

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε, χτες τα ξημερώματα τοπική ώρα, την πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ. Από την έκρηξη καταστράφηκε, σχεδόν, ολοσχερώς ο ισόγειος χώρος, όπου στεγαζόταν η υπηρεσία χορήγησης αδειών εισόδου στο Πακιστάν, αλλά δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Αξιωματούχοι της πρεσβείας, που τήρησαν την ανωνυμία τους, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με πυροδότηση από τηλεχειριστήριο μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της πρεσβείας. Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μόνες χώρες που διατηρούν διπλωματικές αποστολές στην Καμπούλ έχοντας αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλεμπάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ