Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
«Κεφαλικός φόρος»...

....υπέρ -δήθεν- «κοινωνικής πολιτικής»

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Δήμου Τρικάλων, τα κλιματιστικά στα νοσοκομεία πρέπει να πληρώσουν οι δημότες...
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Δήμου Τρικάλων, τα κλιματιστικά στα νοσοκομεία πρέπει να πληρώσουν οι δημότες...
Με ένα πρόσθετο χαράτσι σε βάρος των δημοτών του, προτίθεται ν' ασκήσει «κοινωνική πολιτική», ο Δήμος Τρικάλων!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η Δημοτική Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης, (ΔΕΥΑΤ), προκειμένου να συγκεντρώσει πρόσθετους πόρους, τους οποίους - όπως υποστηρίζει - θα διαθέσει για την εξυπηρέτηση κοινωνικών - φιλανθρωπικών σκοπών και ιδιαίτερα για την ικανοποίηση αιτημάτων διαφόρων ιδρυμάτων, σωματείων και άλλων φορέων της πόλης, που αφορούν στην προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και την επίλυση άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αφορμή, για να εκδηλώσει τα «φιλανθρωπικά αισθήματά» της, έδωσε στη Δημοτική Αρχή η έκκληση των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο Τρικάλων προς το δήμο να συμβάλει στην προμήθεια κλιματιστικών μηχανημάτων, ώστε ν' αντιμετωπιστεί η αφόρητη κατάσταση που προκαλεί ο καύσωνας των ημερών, μετατρέποντας τους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών σε φούρνους.

Το χαράτσι - εν είδει «κεφαλικού φόρου» - που θα εισπραχτεί μέσω των λογαριασμών του νερού σε πρώτη φάση θα ανέρχεται σε 500 δραχμές. Δηλαδή θα γίνουν έξι εισπράξεις το χρόνο και για κάθε λογαριασμό θα σημάνει πρόσθετο χαράτσι 3.000 δραχμές το χρόνο. Με δεδομένο ότι οι συνδέσεις του νερού είναι 26.000 ο δήμος θα εισπράξει 78 εκ. δραχμές (26.000 Χ 3.000 = 78.000.000) το χρόνο.

Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των δημοτών, αφήνει να διαδίδεται ότι μπορεί το χαράτσι να μην είναι υποχρεωτικό, αλλά... εθελοντικό! Δηλαδή, στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΤ ν' αναγράφεται μεν το ποσό που θα «πάει» υπέρ «κοινωνικών σκοπών», αλλά θα το πληρώνει μόνο όποιος καταναλωτής θέλει!! Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, αφού ο καθένας αντιλαμβάνεται - και, προφανώς, η Δημοτική Αρχή - ότι, αν το χαράτσι δεν είναι υποχρεωτικό, ουδείς θα προθυμοποιηθεί να το πληρώσει. Απλώς επιχειρούν να «θολώσουν τα νερά», ώστε να προλάβουν τις αντιδράσεις των δημοτών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα όσα άλλα διαδίδονται και κάνουν λόγο για την απροθυμία του δημάρχου, Γ. Σπαθή, ν' ανοίξει «νέο μέτωπο» με τους δημότες και την προθυμία του να προχωρήσει στις αποφάσεις μόνο κατόπιν διαλόγου κι αφού πρώτα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τη συγκέντρωση πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς. Μάλιστα, ο δήμαρχος, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Τρικάλων, φαίνεται να ερευνά και το ενδεχόμενο να βρει τρόπο, ώστε να συνεισφέρουν για «κοινωνικούς σκοπούς» το σύνολο των κατοίκων του νομού μέσω όλων των δήμων της περιοχής, αλλά και μέσω διαφόρων άλλων μαζικών φορέων!

Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή των Τρικάλων, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, κινείται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει την Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί σαν φορομπηχτικός μηχανισμός σε βάρος των πολιτών. Τα περί «κοινωνικής ευαισθησίας» και «προσφοράς ζωής» προς τους «αναξιοπαθούντες συμπολίτες», που επικαλείται ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, δεν αποτελούν παρά «προφάσεις εν αμαρτίαις», καθώς η Δημοτική Αρχή, εμφανιζόμενη «βασιλικότερη του βασιλέα», επιχειρεί να προλάβει τις εντολές της κυβέρνησης και να διακριθεί ιδιαίτερα στην υλοποίηση του προγράμματος πλήρους μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ' ένα από τα πλέον αποτελεσματικά κρατικά γρανάζια για την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και σ' ένα «σταθερό δεκανίκι» στήριξης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ