Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Συζητήσεις για εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ

ΑΒΑΝΑ.--

Σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συνεχίστηκε χτες στην Αβάνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 118 χώρες, η 14η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ) που ξεκίνησε τις εργασίες της στις 11 του μήνα. Ολη τη βδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι και υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΜ προετοίμαζαν την ατζέντα της Συνόδου, η οποία επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση του Κινήματος και την ανάγκη της από κοινού δραστηριοποίησης στα πλαίσια της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον πλανήτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, προεδρεύει στη Σύνοδο και χτες αναμενόταν η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Σερί Αμπντουλάχ μπιν Αζί Αχμάντ Μπαντάουι, ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση της προεδρίας του Κινήματος στην Κούβα για τα επόμενα τρία χρόνια και μια ειδική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων συμπεριλαμβάνουν αναλύσεις σε ό,τι αφορά τη Βολιβία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Κούβα, θέματα που μεταξύ άλλων σχετίζονται με το δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία, στα δικαιώματα των γυναικών και των ιθαγενών, στο περιβάλλον, καθώς και ζητήματα ενάντια στην τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών. Παράλληλα, αναμένεται να αναθεωρηθεί και το ντοκουμέντο του Κινήματος των Αδεσμεύτων σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία, τις πρακτικές και τις διαδικασίες λειτουργίας.

Σημαντικό σημείο των συζητήσεων φαίνεται να είναι η ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται και στο 15σέλιδο κείμενο που αναλύει την κατάσταση και απαιτεί την τροποποίησή του, ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες, όπου η φτώχεια, οι διαμάχες και οι πανδημίες αυξάνονται. Σύμφωνα με το σχέδιο της Τελικής Απόφασης, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, το Κίνημα των Αδεσμεύτων τάσσεται υπέρ του εκδημοκρατισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι η υγεία του Φιντέλ Κάστρο «βελτιώνεται συνεχώς», αλλά παρά το γεγονός ότι αισθάνεται αρκετά καλά, οι γιατροί συνέστησαν να συνεχίσει την ανάπαυσή του, κάτι που δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο να τον εκλέξουν διά βοής στην προεδρία του Κινήματος. Στη Σύνοδο τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

Στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΜ, πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση της «ομάδας των 15», μιας ένωσης 18 χωρών που ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια, για να προωθήσει την οικονομική συνεργασία στο νότιο ημισφαίριο.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το βράδυ (ώρα Κούβας), ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επισκέφθηκε τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο νοσοκομείο όπου αναρρώνει και αντάλλαξαν για μια ώρα σκέψεις και απόψεις για τη σημαντική αυτή Σύνοδο, αλλά και άλλα διεθνή θέματα, όπως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη σημερινή πραγματικότητα της Αφρικής.

Χαιρετιστήριο επίσης μήνυμα εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας έστειλε ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Ομοσπονδίας, στο οποίο σημειώνει: «Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των άλλων συμμάχων τους, σε μια περίοδο όπου η φτώχεια και εκμετάλλευση της παγκόσμιας εργατικής τάξης μεγαλώνει κάθε μέρα, ενώ τα κέρδη των πολυεθνικών και των μονοπωλίων αυξάνονται, χρειαζόμαστε ένα αδέσμευτο, και ανεξάρτητο από τους ιμπεριαλιστές, κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ