Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις για δηλώσεις του πάπα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.- Φωτιές στο μουσουλμανικό κόσμο δεκάδων χωρών άναψε η αναφορά του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ`, την περασμένη Τρίτη κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, περί διάδοσης της ισλαμικής πίστης με το ξίφος και την τζιχάντ (ιερό πόλεμο), επικαλούμενος απόσπασμα από επιστολή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου Β` σε Πέρση διανοούμενο της εποχής.

«Δείξε μου τι καινούριο έφερε ο (προφήτης) Μοχάμεντ και θα βρεις μόνον πράγματα κακά και απάνθρωπα, όπως η εντολή του για τη διάδοση της πίστης με το ξίφος», έλεγε το επίμαχο απόσπασμα από την επιστολή που επικαλέστηκε ο πάπας στη Γερμανία...

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις του ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «πλήρη διαστρέβλωση γεγονότων, που δείχνουν βαθιά άγνοια για το ισλάμ και την ισλαμική ιστορία».

Οι θρησκευτικές, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες σε όλες σχεδόν τις αραβικές χώρες και χώρες με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Τουρκία (όπου αναμένει επίσκεψη του πάπα στις 28-30 Νοέμβρη), το Πακιστάν, η Ινδία, αλλά και μουσουλμανικές κοινότητες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν είτε «διευκρινίσεις», είτε «απολογία», είτε ανάκληση της αναφοράς στο τζιχάντ.

Μετά τις αντιδράσεις, εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε χτες πως ο «ποντίφικας δεν είχε πρόθεση να θίξει ευαισθησίες της μουσουλμανικής πίστης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ