Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Σε αναζήτηση «νέας» στρατηγικής;

ΙΡΜΠΙΛ.--

Συζητήσεις με τον πρόεδρο της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζάνι, είχε το Σαββατοκύριακο ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση του ΡΚΚ», πτέραρχος ε.α. Τζόσεφ Ράλστον. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «The New Anatolian», ο Ράλστον ενημέρωσε τον Μπαρζάνι για τις «ανησυχίες» της Αγκυρας και του εξέθεσε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας στρατηγικής». Η συζήτηση ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους. Επισήμως, έγινε γνωστό πως ο Μπαρζάνι «διαβεβαίωσε» τον Ράλστον πως ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει για το «πρόβλημα του ΡΚΚ» θα γίνει, αλλά ταυτόχρονα τόνισε πως «το κουρδικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα».

Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που ήθελε να ακούσει η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που έχει στείλει κάπου 290.000 στρατιώτες στη μεθόριο. «Δε θα υπάρξουν συνομιλίες με το ΡΚΚ. Θα πρέπει να το ξεχάσουν όλοι αυτό», είπε ο στρατηγός Μπασίρ, ο αξιωματούχος στον οποίο η Αγκυρα ανέθεσε το συντονισμό με τον Ράλστον.

Το Σάββατο, πάνω από 5.000 Κούρδοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Ντιάρμπακιρ, διαμαρτυρόμενοι για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πόλη με 10 νεκρούς, και λίγο αργότερα νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς σε δρόμους της πόλης πετώντας πέτρες και στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την επίσημη εκδοχή περί ενέργειας του ΡΚΚ και επέρριψαν την ευθύνη του μακελειού σε δυνάμεις εντός των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ