Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ
Κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Κάλεσμα στους λαούς να αντισταθούν

Ο Ούγκο Τσάβες στο βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ

Associated Press

Ο Ούγκο Τσάβες στο βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πύρινη η ομιλία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε προς όλους τους ηγέτες της οικουμένης ότι η Βενεζουέλα ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στον ιμπεριαλισμό, καταγγέλλοντας συνάμα από το βήμα της Συνέλευσης την αμερικανική «ηγεμονία» κι επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για μία εις βάθος μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Ουάσιγκτον.

Λάβρος ο πρόεδρος Τσάβες κατά του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, τον αποκάλεσε «διάβολο», «ψεύτη», «τύραννο» και «παγκόσμιο δικτάτορα». «Χτες, ο διάβολος ήρθε εδώ και σ' αυτήν εδώ τη θέση ακόμη μυρίζει θειάφι», τόνισε ο Τσάβες. Κάλεσε τους Αμερικανούς να βάλουν τέλος στην ηγεμονία του προέδρου τους, την οποία χαρακτήρισε «σπαθί που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλου του κόσμου», υπενθυμίζοντας, στους Αμερικανούς πρωτίστως και δευτερευόντως σε όλη την οικουμένη, δύο χαρακτηριστικά τραγικά γεγονότα που φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια: Τη δολοφονία του Ορλάντο Λετελιέ στην Ουάσιγκτον και την ανατίναξη του αεροσκάφους της «Κουμπάνα», της οποίας εγκέφαλος ήταν ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που προστατεύεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για τον ίδιο τον ΟΗΕ είπε: «Με τη σημερινή του μορφή ο ΟΗΕ δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Το σύστημα είναι αντιδημοκρατικό» και έφερε το παράδειγμα του «ανήθικου» αμερικανικού βέτο, το οποίο «επέτρεψε την επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου». Σχετικά με την υποψηφιότητα της Βενεζουέλας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι «θα είμαστε η φωνή του Τρίτου Κόσμου» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Βενεζουέλας, προωθώντας την αντίστοιχη της Γουατεμάλας. Στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου Τσάβες, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον αποχώρησε.

Τέλος, σε μία διαφορετική εξέλιξη, το ειδικό γραφείο που έχει συστήσει η CIA, από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, για τη Βενεζουέλα και την Κούβα έχει πιάσει δουλιά καθώς φαίνεται... Ηδη ιδικοί πράκτορες, σύμφωνα με την «Γκράνμα», προσπαθούν να διεισδύσουν εντός της Βενεζουέλας και με χρήματα να δημιουργήσουν τις αναγκαίας συνθήκες ανατροπής και αποσταθεροποίησης ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ