Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παζάρια για το μέλλον του προτεκτοράτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την ...«κατανόηση» των σερβικών θέσεων για το Κοσσυφοπέδιο εισέπραξε απ' τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους ο Σέρβος ομόλογός του Μπόρις Τάντιτς στο περιθώριο δύο συναντήσεων που είχαν χτες κατά τις εργασίες της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Ο Τάντιτς, απ' την πλευρά του, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις πως, μεταξύ άλλων, η πιθανότητα να δοθεί ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο «θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της δημοκρατίας στη Σερβία». «Μόνον μία δημοκρατική Σερβία είναι παράγοντας σταθερότητας για τα Βαλκάνια», υποστήριξε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Θερμότερο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Μπόρις Τάντιτς και του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε «σεβασμό για τις θέσεις αρχής», που έχει η Μόσχα για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Εντούτοις, περισσότερο διαφωτιστικό για τη θέση της Μόσχας ήταν έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Εκεί σημειώνεται πως για τη Ρωσία, η όποια διευθέτηση του καθεστώτος της επαρχίας θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοδιαγράμματα και «στη βάση των διεθνών συμφωνιών, των κανονισμών και αποφάσεων του ΟΗΕ». Απορρίπτεται η αμερικανο-βρετανική πρόταση περί «μοναδικότητας» της περίπτωσης του Κοσσυφοπεδίου ως προσπάθεια «που αποσκοπεί σε έκπτωση των διεθνών νομικών κανόνων και αποσπά την προσοχή απ' την πραγματικότητα γιατί δημιουργεί, μεταξύ άλλων, εντυπώσεις για διπλά μέτρα και σταθμά». «Είναι πρωτίστης σημασίας να έχει καθολικό χαρακτήρα» η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, αφού θα θέσει νομικό και ιστορικό προηγούμενο καταλήγει το έγγραφο...

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι επρόκειτο να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της εξαμελούς «Ομάδας Επαφής» για την πορεία των συνομιλιών της Βιέννης. Δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα οι πληροφορίες πως ο απεσταλμένος θα προτείνει σταμάτημα των συνομιλιών της Βιέννης, μιας που δεν έχουν οδηγήσει σε γεφύρωμα των θέσεων Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών.

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, οι επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας συνεχίζονται. Αργά προχτές βράδυ εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη από αγνώστους στο σπίτι τεσσάρων ηλικιωμένων Σέρβων στην περιοχή Κλίνα κοντά στο Πετς τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν και ελαφρύτερα τους άλλους τρεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ