Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Συγκλονιστικά ... «βαφτίσια»!

Από αριστερά: Χρήστος Λεοντής, Μ. Κάσσης, Μάρω Λοΐζου, Στέλιος Μπενετάτος, Βέρα Νικολαΐδου
Από αριστερά: Χρήστος Λεοντής, Μ. Κάσσης, Μάρω Λοΐζου, Στέλιος Μπενετάτος, Βέρα Νικολαΐδου
Ηταν μια συγκλονιστική βραδιά. Θύμισε στους παλαιότερους τις εποχές της πολιτιστικής ανάτασης, όταν όλοι οι δήμοι της Β' Πειραιά ήταν στα χέρια αγωνιστικών δημοτικών αρχών, ενώ για τους νεότερους ήταν αποκάλυψη ενός άλλου πολιτισμού, εντελώς διαφορετικού από την πλαστική «διασκέδαση» μιας χρήσης. Ο λόγος για την προχτεσινή εκδήλωση του Δήμου Νίκαιας για τη μετονομασία του χώρου της πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας σε Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

Ο χώρος βρίσκεται στη λεωφόρο Θηβών, κατάντικρυ στα στέκια πολυεθνικών της υποκουλτούρας, με κυρίαρχο το «μούλτιπλεξ» της «Βίλατζ». Εκεί η Θηβών χωρίζει δύο «κόσμους»... Οι Κοκκινιώτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Δήμου και «πλημμύρισαν» το χώρο, περιφρονώντας τον κίνδυνο βροχής. Τραγούδησαν μαζί με τους καλλιτέχνες, με διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή, τις αγαπημένες μελωδίες του Μάνου, βούρκωσαν, γέλασαν, ψυχαγωγήθηκαν.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος της Νίκαιας, και πάλι υποψήφιος της «Δημοκρατικής Ενότητας», Στέλιος Μπενετάτος, έδωσε το «στίγμα» του χώρου: Το Γενάρη του 2004 έγινε εκεί το πανελλαδικό συνέδριο των οικοδόμων, η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, εκεί γίνεται το μεγαλύτερο τουρνουά σκακιού της πόλης, ενώ ο υπέροχος θερινός κινηματογράφος δίνει ποιοτική κινηματογραφική κουλτούρα στο λαό. Ετσι, η ονοματοδοσία «Μάνος Λοΐζος» σ' αυτό το χώρο ήταν ταιριαστή. «Τιμάμε ένα μεγάλο δημιουργό που σφράγισε τις μνήμες όλων μας. Τραγούδησε τον έρωτα, τους αγώνες του λαού μας και την αλληλεγγύη στους άλλους λαούς. Μας λείπει...», σημείωσε ο δήμαρχος, ο οποίος διάβασε και απόσπασμα αναμνήσεων του Ρίτσου για τον Λοΐζο.

Ο Χρ. Λεοντής με τους ερμηνευτές και την ορχήστρα επί σκηνής
Ο Χρ. Λεοντής με τους ερμηνευτές και την ορχήστρα επί σκηνής
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του συνθέτη, σε περίοπτη θέση στο χώρο, από τον δήμαρχο και την Μάρω Λοΐζου, παρόντος του γλύπτη που το φιλοτέχνησε, Μ. Κάσση. Η συνέχεια ήταν μια υπέροχη, υποβλητική, μουσική εισαγωγή του τραγουδιού του Μάνου «Πρωινό τσιγάρο» από την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, με συνοδό τον Νότη Μαυρουδή. Το κύριο μέρος ήταν η συναυλία του Χρ. Λεοντή με τραγούδια του Μάνου, που ερμήνευσαν οι: Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη και Δώρος Δημοσθένους.

Ο Χρ. Λεοντής συνεχάρη τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως τέτοιες πράξεις «είναι σπάνιες και γι' αυτό πολύτιμες». Επειτα διηγήθηκε στον κόσμο μνήμες του από τον Μάνο, με τον οποίο πρωτοεμφανίστηκαν μαζί σε κοινό, το Μάρτη του 1963, σε συναυλία υπέρ του πανσπουδαστικού συνεδρίου, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης τους σύστησε στο κοινό. «Από τότε, με τον Μάνο πορευτήκαμε με γνώμονα τη λαϊκή συνείδηση, κάτι που εκείνος κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του», είπε ο συνθέτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης κ.ά.

Συμπόσιο γλυπτικής

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που διοργάνωσαν ο δήμος Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με θέμα «Πρόσφυγες», λήγει με τη σημερινή εκδήλωση (6.30μ.μ.) στο «Κατράκειο» και αν είναι κακός ο καιρός στο Δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 19, 1ος όροφος). Είκοσι σημαντικοί γλύπτες από 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου (Παλαιστίνη, Συρία, Σερβία, Ελλάδα, Αλβανία, Λίβανος, Ρουμανία, Τουρκία κ.ά.), φιλοξενήθηκαν για σαράντα μέρες στην προσφυγομάνα Κοκκινιά, φιλοτεχνώντας γλυπτά σε πέτρα, μάρμαρο και πωρόλιθο. Στην αποψινή εκδήλωση θα μιλήσει ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος και η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ