Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσπάθεια αναζωογόνησης του «Θεάτρου Τέχνης»

Σε παλαιότερους «μαθητές» της σχολής του και άλλους άξιους ηθοποιούς ανοίγεται όλο και περισσότερο το «Θέατρο Τέχνης» (ΘΤ), προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα χρέη του, αλλά και για ένα ποιοτικό ρεπερτοριακό πρόγραμμα. Προσπάθεια, με πρωτοστατούντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο. Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση των χρεών από 500.000 σε 250.000 ευρώ. Ομως, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η διάσωση του καλλιτεχνικού αρχείου του Κουν (διδασκαλία του στις πρόβες, συζητήσεις με καλλιτέχνες, μακέτες, σκηνικά, κοστούμια, φωτογραφίες κλπ), που κατέγραψε -και φιλμικά- ο Μίμης Κουγιουμτζής. Η αρχειοθέτηση του υλικού κοστίζει 100.000 ευρώ. Το πρόβλημα τέθηκε στο ΥΠΠΟ, αλλά εκείνο δεν απάντησε...

Η καλή προσπάθεια συνεχίζεται και στην περίοδο (2006 - 2007), χάρη και στην ανταπόκριση καλλιτεχνών, στο κάλεσμα του «ΘΤ» να το στηρίξουν με τη συμμετοχή τους στο ρεπερτόριό του, για ενήλικες και παιδιά (κόστους 700.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται), το οποίο ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ηθος, ουμανισμός, κριτική σκέψη», ήταν οι αξίες και αρχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του «ΘΤ», επί δεκαετίες, όπως σημείωσε ο Δ. Χρονόπουλος. Αυτές είναι «ο βασικός στόχος» του ρεπερτορίου και στη νέα περίοδο. Συγκεκριμένα, στις δύο σκηνές του «ΘΤ» («Υπόγειο» και στη Φρυνίχου) θα ανεβαστούν τα εξής έργα:

«Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τ. Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, με τους ηθοποιούς Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργο Καραμίχο, Μαρίνα Καλογήρου, Αλίκη Αλεξανδράκη κ.ά. «Ενα όνειρο» (από το σαιξπηρικό «Ονειρο θερινής νυκτός») - πρόκειται για την εξαιρετική καλοκαιρινή παράσταση του «ΘΤ», σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. «Παραμύθι Τρικυ-μύθι» (για παιδιά, από τη σαιξπηρική «Τρικυμία»). «Παντρολογήματα» του Ν. Γκόγκολ, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο και τους Ναταλία Τσαλίκη, Στέλιο Μάινα κ.ά. «Λιόντας» (επανάληψη της περσινής, ενδιαφέρουσας λαογραφικά μουσικο-θεατρικής παράστασης, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη). «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» των Μ. Κάλμπαρη - Β. Ραΐση, σε σκηνοθεσία Μ. Κάλμπαρη (επανάληψη). Παράσταση - αφιέρωμα στον Ν. Χατζηκυριάκο - Γκίκα, με δύο διηγήματά του, υπό τον τίτλο «Καραγκιόζ Τουρκερί Μπουφ», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Παράσταση - αφιέρωμα στο 30 χρόνια μουσικής του Χρήστου Λεοντή για το «ΘΤ». Δύο πειραματικές παραστάσεις αποφοίτων της σχολής του «ΘΤ», με τα «Τίτος Ανδρόνικος» και «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ