Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οχι σε δύο μέτρα και δύο σταθμά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Τι άλλο να κάνουμε για να πείσουμε τον κόσμο ότι δε θέλουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα» αναρωτήθηκε, χτες, γλαφυρά, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ιρανός Πρόεδρος. Εκτίμησε ότι οι συνομιλίες που γίνονται με την ΕΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι σε καλό δρόμο».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ «για δύο μέτρα και δύο σταθμά», καλώντας τις να κάνουν, επίσης, αναφορά για τα πυρηνικά τους όπλα στη ΔΕΑΕ και να σταματήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα πρώτες, εφόσον το απαιτούν από άλλες χώρες. Κατέληξε, δε, ότι «με δίκαιους και σωστούς όρους, η Τεχεράνη θα διαπραγματευτεί τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου».

Ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές ότι «σέβεται τον αμερικανικό λαό» και ότι το Ιράν «δεν έχει πρόβλημα ούτε με όσους πιστεύουν, σε όποια θρησκεία και αν πιστεύουν, ούτε με όσους δεν πιστεύουν». Υπογράμμισε ότι «απεχθείς είναι οι πράξεις βίας, οι εκδιώξεις ανθρώπων, οι σκοτωμοί, οι βασανισμοί λαών». Απαντώντας σε ερώτηση για την υποστήριξη του Ιράν στη «Χεζμπολάχ», υποστήριξε ότι το Ιράν «υποστηρίζει πνευματικά οποιονδήποτε μάχεται για τα δίκαιά του».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που διεξήχθη σε 25 χώρες από το Ινστιτούτο «GlobeScan», για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC, δείχνει ότι περίπου το 89% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης του ζητήματος με το Ιράν, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη χρήση οποιασδήποτε βίας. Παρ' όλα αυτά, το 60% πιστεύει ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τέλος, συνεχίζονταν οι επαφές μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας και ΟΗΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει σε κοινή θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ