Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και ανησυχία ενόψει Ραμαζανιού

Στη Νασιρίγια 350 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ιταλοί κατοχικοί παραδίδουν στο δοσιλογικό στρατό του Ιράκ

Associated Press

Στη Νασιρίγια 350 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ιταλοί κατοχικοί παραδίδουν στο δοσιλογικό στρατό του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η εσωτερική σύγκρουση στο Ιράκ κλιμακώνεται διαρκώς και η κατάσταση ασφαλείας χειροτερεύει σημαντικά», υποστήριξε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγός Τζορτζ Κέισι. Την ίδια ώρα, νέες επιθέσεις συγκλόνιζαν τη χώρα λίγο πριν την έναρξη του Ραμαζανιού.

Συνολικά, σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση έγινε με όλμους κατά αστυνομικού τμήματος, στη δυτική Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί αξιωματικοί. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε αγορά της πόλης, σκοτώνοντας 2 πολίτες. Στην Ντόρα σκοτώθηκαν άλλοι 3 πολίτες, ενώ μάχη σημειώθηκε μεταξύ αμερικανο-ιρακινής περιπόλου και μαχητών του «στρατού του Μεχντί», του Μουκτάντα Σαντρ.

Επιθέσεις, με στόχο κυρίως στρατιώτες και αστυνομικούς, σημειώθηκαν και στις Μπαακούμπα, Ντουανίγια, Ντιγιάλα, Φαλούτζα και Μοσούλη. Σε διάφορες πόλεις εντοπίστηκαν αρκετά ακόμη πτώματα, πολλά ακρωτηριασμένα, ενώ στο κουρδικό Ιρμπίλ εκτελέστηκαν 11 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία.

Βαθιά ανήσυχοι εμφανίστηκαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποστήριξαν ότι τον Ιούλη - Αύγουστο, σκοτώθηκαν 6.600 Ιρακινοί σε τέτοια επεισόδια και ότι οι παράνομες συλλήψεις και τα βασανιστήρια είναι περισσότερα και χειρότερα, σήμερα, παρά επί Σαντάμ και διαπράττονται από όλους ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας!

Υπό τις συνθήκες αυτές, περιορισμένης σημασίας είναι οι πανηγυρισμοί για την παράδοση του ελέγχου της επαρχίας Ντχι Καρ, με πρωτεύουσα τη Νασιρίγια, από βρετανικά και ιταλικά κατοχικά στρατεύματα στον ιρακινό στρατό. Πρόκειται για τη δεύτερη από τις 18 ιρακινές επαρχίες, μετά τη Μουτάνα, που πέρασε σε ιρακινό έλεγχο, αν και η «υψηλή εποπτεία» παραμένει στους Βρετανούς. Οσο για τους 1.800 Ιταλούς στρατιώτες αρχίζουν να αναχωρούν σταδιακά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ