Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργή Λαχούντ, επιθέσεις στη Γάζα

Διίστανται οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Κουαρτέτου για την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Βαρύ «κατηγορώ» κατά της ανικανότητας του ΟΗΕ να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο απηύθυνε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Λιβανέζος Πρόεδρος. Ο Εμίλ Λαχούντ αναφέρθηκε στην τεράστια ανθρωπιστική και υλική καταστροφή που υπέστη η χώρα του, προσάπτοντας στον ΟΗΕ ολιγωρία μέχρις ότου ζητήσει «κατάπαυση των εχθροπραξιών» και σημειώνοντας ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει υπάρξει «τελική εκεχειρία». Τόνισε ότι η ισραηλινή βάρβαρη επίθεση, με τη χρήση απαγορευμένων όπλων, έγινε με την ανοχή των «μεγάλων δυνάμεων» και ζήτησε να «διαφοροποιηθεί επιτέλους αυτός που επιτίθεται από αυτόν που μάχεται για την πατρίδα του».

Ο Λαχούντ ζήτησε να διωχτεί «σε διεθνή δικαστήρια» το Ισραήλ για τις πράξεις του, κατά αμάχων, και να καταβάλει αποζημιώσεις για την καταστροφή που προκάλεσε. Κατέληξε, δε, ότι για να υπάρξει «μόνιμη ειρήνη», θα πρέπει να λυθούν τα πραγματικά αίτια της έντασης στη Μέση Ανατολή, δηλαδή η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα κατά των αραβικών χωρών και των Παλαιστινίων.

Νέες ισραηλινές επιθέσεις

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους μία μητέρα, και δεκάδες τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους 3 παιδιά), από δύο ξεχωριστές ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια και στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Στην πρώτη στόχος έγινε νεκροταφείο κοντά στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια από όπου, υποτίθεται, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες, ενώ στη δεύτερη στόχος ήταν σπίτι μέλους της «Χαμάς». Συνολικά, από τον Ιούνιο έχουν σκοτωθεί 230 Παλαιστίνιοι.

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση της «Χαμάς» αντιδρούσε επιφυλακτικά θετικά στην ανακοίνωση του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) από τη Νέα Υόρκη, όπου υπογραμμιζόταν ότι υποστηρίζεται «η προσπάθεια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ελπίδα να τηρηθούν οι προϋποθέσεις για αναγνώριση του Ισραήλ, των προηγούμενων ειρηνευτικών συμφωνιών και για αποκήρυξη της βίας». Η «Χαμάς» τόνισε ότι δεν αρκεί αυτό και η παράταση χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά η άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού λαού.

Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται δυσαρεστημένη από την ανακοίνωση του Κουαρτέτου, καθώς «δεν απαιτείται σαφώς υλοποίηση των προϋποθέσεων» και εκτιμάται ότι «υπάρχει κίνδυνος χαλάρωσης της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Χαμάς». Αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης μίλησαν για «διπλωματική ήττα του Ολμέρτ».

  • Στο μεταξύ αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας αναμενόταν συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, όπου θα προήδρευε η ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ