Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κι άλλο αίμα μεταξύ σιιτών - σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύμα ενδο-κοινοτικής βίας σάρωσε, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου δεν απέχει πολύ. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Ταλαμπανί, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωνε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα» αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, μέχρις ότου ο ιρακινός στρατός είναι ικανός να αναλάβει την ευθύνη.

Στο στόχαστρο τουλάχιστον 20 ενόπλων τέθηκε η σουνιτική συνοικία Χουρίγια, στη Βόρεια Βαγδάτη, όπου την περασμένη Κυριακή διανεμήθηκαν φυλλάδια που προειδοποιούσαν με την υπογραφή της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Σαντρ, συνοικία Σούλα (σιιτική)» ότι «για κάθε νεκρό σιίτη θα σκοτώνονται 10 σουνίτες». Οι ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια όπου σκότωσαν 4 πολίτες, τραυμάτισαν 1 και άνοιξαν πυρ κατά 2 σουνιτικών τεμενών, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Διέφυγαν πριν φτάσουν στην περιοχή αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις. Σε άλλο σημείο της πόλης βρέθηκαν εκτελεσμένα 9 μέλη της σουνιτικής φυλής Ντουλάιμι, που είχαν απαχθεί από άνδρες που φορούσαν στολή των Σωμάτων Ασφαλείας. Αλλα 29 πτώματα βρέθηκαν διάσπαρτα στην πόλη.

Η χτεσινή εξέλιξη προκάλεσε περαιτέρω οργή στους σουνίτες. Το ανώτερο θρησκευτικό όργανο εκπροσώπησής τους, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων κατέστησε υπεύθυνο τον σιίτη πρωθυπουργό Αλ Μάλικι κατηγορώντας τον ότι όχι μόνο δεν είναι εφικτό το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, αλλά ούτε καν είναι ικανός να προστατεύσει τους Ιρακινούς πολίτες. Από την άλλη, ο σιίτης ηγέτης Σαντρ, σε κήρυγμά του, απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά.

Επιθέσεις κατά κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκαν και σε Μουσαγίμπ, Χασάνα, Βαγδάτη, ενώ σκοτώθηκαν και 2 Αμερικανοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ