Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ογκώδης συγκέντρωση νίκης με πολλαπλά «μηνύματα»

Η χτεσινή ογκώδης συγκέντρωση στη νότια Βηρυτό

Associated Press

Η χτεσινή ογκώδης συγκέντρωση στη νότια Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Κανένας στρατός δεν μπορεί να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ» διεμήνυσε με νόημα ο ηγέτης της, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις 12 Ιούλη και το πέρας της ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο. Ο Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, στα νότια βομβαρδισμένα προάστια της Βηρυτού, μίλησε για «ιστορική και στρατηγική νίκη κατά του Ισραήλ».

Υποστήριξε ότι η οργάνωσή του «θα αφήσει τα όπλα όταν ολοκληρωθεί η οικοδόμηση ενός ισχυρού, δίκαιου κράτους που θα προστατεύει την πατρίδα και τους πολίτες. Τότε, όλα θα λυθούν αυτομάτως χωρίς να χρειάζονται καν διαπραγματεύσεις». Ο Νασράλαχ επέκρινε την κυβέρνηση Σινιόρα, τονίζοντας ότι «τα δάκρυα από μόνα τους δεν προστατεύουν τους Λιβανέζους από τα ισραηλινά πυρά». Ζήτησε ριζικές αλλαγές με τη σύσταση νέας ισχυρής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση αναδείχτηκε ισχυρότερη από τον πόλεμο.

Ο Σινιόρα ανταπάντησε ότι δε θα υποχωρήσει «στις πιέσεις». Από την άλλη, πολιτικοί αντίπαλοι της οργάνωσης, όπως ο πρώην Πρόεδρος Αμίν Τζεμαγιέλ, εκτιμούσαν ότι «ο συνδυασμός του αφοπλισμού της οργάνωσης με την αλλαγή πολιτικού καθεστώτος, καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες τις θέσεις της».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας, Ελίας Μουρ, φαίνεται να προτείνει μια «ενδιάμεση» λύση καλώντας τους μαχητές της οργάνωσης μαζί με τον οπλισμό τους να ενταχθούν στο λιβανικό στρατό και να αναλάβουν την προστασία του νότου. Ο Μουρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μοντ», υπογραμμίζει ότι ούτως ή άλλως οι σιίτες δεν εκπροσωπούνται στο στρατό και το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα 1701 που «τερματίζει τις εχθροπραξίες» προβλέπει ότι ο λιβανικός στρατός και οι δυνάμεις του ΟΗΕ θα ελέγχουν το νότο και θα κατασχέσουν ό,τι όπλα «πέσουν στην αντίληψή τους» αλλά δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να αφοπλίσει τη «Χεζμπολάχ», κάτι που παραπέμπεται σε μια πολιτική εσωτερική διευθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ