Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Καμία εμπιστοσύνη στους μονομάχους

Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν έχει ένα σημαντικό μέρος της «κοινής γνώμης», εκτιμώντας ότι η κατάσταση σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ίδια και χειρότερη.

Από την άλλη, η υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ και οι γαλάζιες κουμπαριές έχουν προκαλέσει κάποια φθορά στην εκλογική επιρροή της κυβέρνησης, αλλά τη φθορά αυτή δεν την καρπώνεται το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για την «Ημερησία», το 33% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο μονομάχους (Καραμανλής - Παπανδρέου) για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ το 39,9% απαντά τη «ΝΔ με Καραμανλή» και το 23,2% «ΠΑΣΟΚ με Παπανδρέου». Στην ίδια δημοσκόπηση το 65,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ και «Οχι» το 17,6%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 1,6% και συγκεκριμένα συγκεντρώνει το 32,6% των προτιμήσεων, έναντι 31% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,1%, ο ΣΥΝ με 3,4%, ο ΛΑΟΣ με 3,6%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 15,4%. Στην παράσταση νίκης το 59% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι 18,5% του ΠΑΣΟΚ. Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων από 20 μέχρι 21 Σεπτέμβρη.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «Alco» για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», ένας στους δύο πολίτες (45,7%) εκτιμά ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η διαφθορά παραμένει ίδια, ενώ το 30,3% θεωρεί ότι αυξήθηκε. Μόνο το 18,3% πιστεύει ότι η διαφθορά μειώθηκε. Το 27,2% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής «θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά». Αντίθετα το 49% εκφέρει την άποψη ότι ναι μεν θέλει ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ το 18,2% θεωρεί ότι «δε θέλει»... Στο ερώτημα εάν έχει ή όχι πολιτικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς, το 49,7% εκτιμά ότι έχει ευθύνες και το 40% πως δεν έχει. Εξάλλου, το 54,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπόθεση της MEBΓAΛ είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ