Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα πρόκληση κατά της Βενεζουέλας

Πιέσεις μπροστά στις επερχόμενες εκλογές του Δεκέμβρη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Κρατήθηκε επί 90 λεπτά στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της κράτησής του απειλήθηκε με άγριο ξυλοδαρμό και σύλληψη, προπηλακίστηκε, ανακρίθηκε με φωνές και απειλές, του αφαιρέθηκαν τα επίσημα έγγραφά του... και τα επίσημα έγγραφά του ήταν διπλωματικό διαβατήριο, καθώς το εξωφρενικό αυτό περιστατικό αφορά τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατόπιν ο Μαδούρο, όπου περιέγραψε την κράτησή του από τις τελωνειακές και αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης το Σάββατο, ο λόγος αυτής της «μεταχείρισης» ήταν η ανάμειξή του στη λαϊκή εξέγερση, το «πραξικόπημα» όπως το χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ, το Φλεβάρη του 1992, εναντίον του τότε προέδρου Αντρές Πέρες. Εξέγερση της οποίας ανάμεσα στα ηγετικά της στελέχη ήταν ο σημερινός Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Μερικές ώρες αργότερα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, κατώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε συγνώμη για το «ατυχές περιστατικό». Εντούτοις, οι αρχές της Βενεζουέλας δεν έκαναν αποδεκτή τη συγνώμη και προχώρησαν σε επίσημη διαμαρτυρία, ενώ ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι μια συγνώμη δεν είναι αρκετή. «Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση υπεύθυνη. Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κατέληξε ότι το περιστατικό κατέδειξε το πώς οι ΗΠΑ καταχρώνται την εξουσία τους.

Η κράτηση του Νικολάς Μαδούρο αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα της αυξανόμενης πίεσης και των απειλών των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον Ούγκο Τσάβες. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Αλό Πρεζιντέντε», όπου συμπλήρωσε ότι «φίλοι με προειδοποίησαν ότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους διέταξε τη δολοφονία μου μετά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ