Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβληματισμός, επιθέσεις και «κενές» εκκλήσεις ηρεμίας

Στο «απελευθερωμένο» Ιράκ, τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα

Associated Press

Στο «απελευθερωμένο» Ιράκ, τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον δυνάμεις στο Ιράκ, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Η εφημερίδα, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, τονίζει ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις σε συνδυασμό με τη διαρκώς κλιμακούμενη ενδοκοινοτική βία έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Πεντάγωνο. Προς το παρόν, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας άλλων 4.000 Αμερικανών στρατιωτών, που κανονικά θα έπρεπε να γυρνούν στις ΗΠΑ.

Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενούνται και δηλώσεις του Ιρακινού «Προέδρου» Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος εκτιμά ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα «επί μακρόν» για να αποφευχθεί «η παρενόχληση από δυνάμεις και χώρες». Ο Ταλαμπανί διευκρινίζει ότι αναφέρεται σε μικρότερο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι θα στρατοπεδεύουν σε «2 - 3 βάσεις» που θα κατασκευαστούν και δε θα βρίσκονται ανεπτυγμένοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκκληση μέσα σε μπαράζ επιθέσεων

Εκκληση σε όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ «να αξιοποιήσουν το Ραμαζάνι για να διαφυλάξουν την εθνική ενότητα της χώρας», απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις Νούρι αλ Μάλικι έγιναν, ενώ η χώρα ταρασσόταν από σειρά νέων επιθέσεων, στην πλειοψηφία τους με ενδοκοινοτικό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, η Βουλή, υπό την πίεση της σιιτικής πλειοψηφίας, αποφάσισε να αρχίσει την επεξεργασία, μέσα από δύο επιτροπές, νομοσχεδίου για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας, προοπτική στην οποία αντιδρούν έντονα οι σουνίτες.

Το Σάββατο επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης σκότωσε 35 πολίτες. Την Κυριακή, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι (οι 6 αστυνομικοί και στρατιώτες) σε επιθέσεις σε Βαγδάτη, Ταλ Αφάρ και Μπαακούμπα. Χθες, τουλάχιστον 3 επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη με κύριο στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι βρετανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν, στη Βασόρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της «αλ Κάιντα», ενώ οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έκαναν σημαντικές συλλήψεις.

Τέλος, αποβλήθηκε εκ νέου από το δικαστήριο ο Σαντάμ Χουσεΐν, όταν διαμαρτυρήθηκε για το διορισμό από το δικαστήριο συνηγόρων, καθώς η υπερασπιστική του ομάδα μποϊκοτάρει τη διαδικασία διαμαρτυρόμενη για την αντικατάσταση του δικαστή, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ