Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Μαχητική διαδήλωση στις ΗΠΑ

Μπροστά στο Λευκό Οίκο, καταφτάνοντας από 30 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά οι διαδηλωτές απαίτησαν την απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών

Συνεχίζεται εντατικά η διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που είναι εδώ και 8 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τις αντικουβανικές εγκληματικές ομάδες που λειτουργούν ελεύθερα στο Μαϊάμι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο - η πιο μαχητική που έχει γίνει για την υπόθεση των Πέντε - όπου εκατοντάδες άνθρωποι εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατέφθασαν από τουλάχιστον 30 πόλεις.

Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθεσία που επιλέχθηκε επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες αρνείται να κατατάξει τον γνωστό Λουίς Ποσάδα Καρίλες στους εγκληματίες τρομοκράτες και «κρατείται» μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωσή του. Οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν σε αυτό το ενδεχόμενο, φωνάζοντας «Φυλακίστε τον Ποσάδα, ελευθερώστε τους πέντε» και απαίτησαν την έκδοσή του στη Βενεζουέλα, που τον ζητάει ώστε να δικαστεί για τα εγκλήματά του και την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους το 1976.

Μπροστά από τον Λευκό Οίκο, όπου συνεχίστηκε η διαδήλωση, ο Αντρές Γκόμες διάβασε τα ονόματα των πέντε Κουβανών και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «δικαιοσύνη», ενώ διαβάστηκαν και τα 73 ονόματα των θυμάτων του καταρριφθέντος αεροσκάφους το 1976 καθώς και άλλων θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος και μέλη των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας. Μίλησε, επίσης, ο Λεονάρντ Ουάινγκλας, δικηγόρος υπεράσπισης των Πέντε, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη δικαστική διαδικασία πρόσθεσε ότι «η πείρα μου με τέτοιου είδους πολιτικές υποθέσεις μου δείχνει πως το μέγεθος και η έκταση της υποστήριξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποφασιστικά χαρακτηριστικά για το τι θα γίνει στο δικαστήριο». Και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή, να σταθούμε ενωμένοι, μαζικά, και να κάνουμε γνωστή τη θέση μας, ενθαρρύνοντας και άλλους να σταθούν δίπλα στους Πέντε, και στο τέλος να ανατρέψουμε αυτήν την αδικία και να στείλουμε τους Πέντε στην Κούβα».

Διεθνής δραστηριότητα

«Απελευθερώστε τους 5 Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους», το σύνθημα της δυναμικής διαμαρτυρίας
«Απελευθερώστε τους 5 Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους», το σύνθημα της δυναμικής διαμαρτυρίας
Στο μεταξύ, στη Γουατεμάλα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής, (PARLACEN) Χούλιο Παλάσιος αναμενόταν να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια συνόδου κείμενο υποστήριξη προς τους Πέντε. Παράλληλα, συγγενείς των πέντε αγωνιστών έφτασαν στην Γενεύη, για να παρουσιάσουν, για τέταρτη φορά, την υπόθεση των Πέντε στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις σε μια σειρά χώρες του πλανήτη συνεχίζονται και το ερχόμενο Σάββατο, 30 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι από το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας - Κούβας και άλλες γαλλικές οργανώσεις, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο από τον Ιταλο-κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες πολιτικές, εργατικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις. Στην Ισπανία, η «Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε» όρισε την 21η Οκτώβρη μέρα μαζικής κινητοποίησης, απαιτώντας τη διεξαγωγή μιας νέας και δίκαιης δίκης, αλλά και την απελευθέρωσή τους.

Στη χώρα μας, συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και παράλληλα το ΠΑΜΕ, με δικό του κείμενο, απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ