Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Να πέσουν οι τόνοι...

Παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι των τελευταίων ημερών και να αποκατασταθεί η θέση των επιχειρηματιών, ώστε αδιατάραχτα να συνεχιστεί η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που εξασφαλίζει τα υπερκέρδη και την κυριαρχία των μονοπωλίων, έκανε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση το δείκτη ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο για «ανέλεγκτες και αναρμόδιες κατηγορίες για τη λειτουργία καρτέλ στους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας», για «συλλήβδην και πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίθεση κατά της επιχειρηματικότητας». Οσο συμβαίνουν αυτά, επιχειρηματολογεί ο ΣΕΒ, και όσο «το κράτος παραμένει τεράστιο και αναποτελεσματικό» και «η δημόσια διοίκηση αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή», «τόσο δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς μας και τόσο το φάσμα της διόγκωσης της ανεργίας και της υποβολής της κοινωνικής συνοχής σε νέες δοκιμασίες θα μεγαλώνει». Κι όλα αυτά για να αξιώσει και πάλι επιτακτικά την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων. Αξιώσεις, που, όπως προκλητικά αναφέρει ο ΣΕΒ, «δεν αποσκοπούν στα κέρδη αλλά στη δυναμική της υγιούς επιχειρηματικής δράσης χωρίς οικονομικά καρτέλ αλλά και με κράτος δικαίου»!

Είναι ολοφάνερο ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τα σκάνδαλα που ξεσπούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν θορυβήσει τον ΣΕΒ, τα στελέχη του οποίου τρέμουν στην ιδέα ότι κάποια στιγμή η όλη συζήτηση μπορεί να φτάσει στην ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη διαπλοκή των φορέων της πολιτικής εξουσίας με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, δικομματισμός και άρχουσα τάξη έχουν δώσει μάχες και μάχες για να «περάσει» στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν κοινούς στόχους, ιδέα που κινδυνεύει να ανατραπεί κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων πως κάθε σκάνδαλο συσχετίζεται είτε με τις επιλογές του δικομματισμού, είτε με τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε και με τα δύο.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι με το βασικό δείκτη «ανταγωνιστικότητας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η συγκριτική θέση της Ελλάδας, σε σχέση με τα άλλα κράτη που ταξινομούνται στον εν λόγω «δείκτη», παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με την «ανάλυση», που επικαλούνται οι συντάκτες της έκθεσης, η Ελλάδα παραμένει στην 47η θέση ανάμεσα σε 125 κράτη και ταυτόχρονα βρίσκεται στην 24η θέση της ΕΕ των 25. Περισσότερα «προβλήματα» εντοπίζονται στον επιμέρους δείκτη «επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας», με την Ελλάδα να «υποβιβάζεται» κατά 9 θέσεις, από την 40ή το 2005 στην 49η για το 2006. Οι κύριοι παράγοντες που επικαλούνται αφορούν την κρατική γραφειοκρατία (26,5%), τους περιοριστικούς εργασιακούς κανόνες (17,4%), τη φορολογική νομοθεσία (15,6%), τη διαφθορά (6,5%) κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πέρασε το σκηνικό της «συναίνεσης» και της αναμονής (2012-05-26 00:00:00.0)
Ασφαιροι συμψηφισμοί για τα καρτέλ (2006-10-05 00:00:00.0)
Νόμος μόνο ...τα συμφέροντά μας! (2005-07-21 00:00:00.0)
Ποιον ωφελεί η «ανταγωνιστικότητα»; (2003-05-15 00:00:00.0)
Αλλοθι για μεγαλύτερα κέρδη (2000-09-21 00:00:00.0)
«Διόρθωση» το κατρακύλισμα της Σοφοκλέους (1999-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ