Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισήγηση - «καταπέλτης» για Ισραήλ, ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ

Η ανθρωπιστική καταστροφή συνεχίζεται καθημερινά από την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ

Associated Press

Η ανθρωπιστική καταστροφή συνεχίζεται καθημερινά από την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.-

«Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε φυλακή: Μια ανυπόφορη, φρικαλέα, τραγική φυλακή. Και έχει πετάξει το κλειδί. Η κατάσταση βαίνει ολοταχώς προς το ίδιο σημείο και στη Δυτική Οχθη... Τα 3/4 των Παλαιστινίων ζουν μόνο χάρη στη βοήθεια. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως το Ισραήλ, αλλά και όλους όσοι σιωπούν στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δε δίστασαν να προχωρήσουν σε οικονομικό αποκλεισμό του παλαιστινιακού λαού, επειδή εξέλεξε δημοκρατικά μια κυβέρνηση που δεν τους αρέσει. Το Ισραήλ είναι ένοχο, αλλά συνένοχοι είναι ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς, αλλά και ο ΟΗΕ που επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο, πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα κατεχόμενων λαών».

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, είπε, χωρίς προσχήματα, ο ειδικός εισηγητής για την κατάσταση στην Παλαιστίνη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Τζον Ντάγκαρντ. Προχωρώντας σε ζοφερές περιγραφές της παλαιστινιακής πραγματικότητας, ο Ντάγκαρντ υποστήριξε με νόημα ότι «ελπίζει οι περιγραφές αυτές να αναγκάσουν ορισμένους να μην κλείνουν πλέον τα μάτια και τα αυτιά τους», ενώ κατέληξε ότι είναι απολύτως λογικό η διαιώνιση τέτοιων καταστάσεων να πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του ΟΗΕ. Η εισήγηση Ντάγκαρντ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Επιτροπή, που μίλησε για «ακραία μονομερή εισήγηση».

Στο εκατομμύριο οι παγίδες θανάτου

Η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους στο νότιο Λίβανο θα καθυστερήσει, ακόμη και 24 μήνες, εξαιτίας των βομβών διασποράς και των εκρηκτικών που βρίσκονται στην περιοχή. Η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ στο Λίβανο επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει τους χάρτες που έχει ζητήσει από το Ισραήλ για να εντοπίσει τις βόμβες και εκτίμησε ότι μπορεί να φθάνουν και το 1 εκατομμύριο. Ηδη, έχουν εξουδετερωθεί 40.000, ενώ 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 90 τραυματιστεί.

Επίσης, μετά από συνάντηση εκπροσώπων της πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ - Unifil - και του ισραηλινού στρατού, ανακοινώθηκε ότι «πιθανότατα» οι τελευταίες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το λιβανικό έδαφος στα τέλη του μήνα. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, όμως, πιέζει, ώστε να οριστούν «κανόνες εμπλοκής», για να μπορεί ο ισραηλινός στρατός να επέμβει στο λιβανικό έδαφος «όταν κριθεί απαραίτητο». Από την άλλη, η ιταλική Βουλή ενέκρινε την αποστολή δύναμης στο Λίβανο, που έχει, ήδη, αρχίσει με κυβερνητική έγκριση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν οι ...«σταυροφόροι» του «Διεθνούς Δικαίου» κάνουν την πάπια... (2023-10-27 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης (2012-12-14 00:00:00.0)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ η επίσκεψη στις πρεσβείες χωρών της Μέσης Ανατολής (2010-08-24 00:00:00.0)
Μεγάλη, στα λόγια, η διεθνής βοήθεια για ανοικοδόμηση (2006-09-01 00:00:00.0)
Αναγκαία η ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ κατά των επεμβάσεων στην περιοχή (2006-08-20 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη» (2000-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ